Audacity.cz/Fórum/Jak použít EQ k odstranění šumu v Audacity?

Jak použít EQ k odstranění šumu v Audacity?

Zdravím všechny zvukové nadšence! Mám otázku ohledně použití ekvalizéru v Audacity. Všiml jsem si, že při nahrávání se mi občas objeví nežádoucí šum, jako jsou šum z mikrofonu nebo jiné rušivé zvuky na pozadí. Slyšel jsem, že EQ může být užitečný k tomu, abych se tohoto šumu zbavil, ale nejsem si jistý, jak přesně to udělat. Mohli byste mi prosím poradit, jakým způsobem mohu nastavit EQ tak, aby mi pomohl odstranit tyto zvuky? Jaké frekvence bych měl snížit nebo zvýšit? Je lepší na to použít grafický EQ nebo parametrický? A co třeba nějaké konkrétní tipy a triky, které byste doporučili? Nikdy jsem EQ moc nepoužíval, takže bych byl vážně vděčný za jakoukoli pomoc. Děkuji moc!

115 slov
1.2 minut čtení
2. 6. 2023
Kristýna Čermáková
Kristýna Čermáková

EQ v Audacity může být fakt užitečný na odstranění šumu. Pokud máš nežádoucí zvuky, zkus se zaměřit na frekvence kolem 100 Hz a níž, tam často sídlí spousta šumu, tak je můžeš stáhnout. Pak se koukni na vyšší frekvence, třeba kolem 3-5 kHz, to jsou často srozumitelné rušivé zvuky. Můžeš zkusit i odstranit nějaké frekvence nad 10 kHz, pokud ti to není líto. Parametrický EQ je lepší pro přesné nastavení, ale grafický EQ taky stačí. Zkus si pohrát s různými nastaveními a poslouchat výsledky. Fakt se neboj experimentovat, každé nahrávce sedí něco jiného.

93 slov
0.9 minut čtení
2. 11. 2023
Vojtěch Khýr
Vojtěch Khýr

Takže, EQ na odstranění šumu, to je výzva. Já bych šel na to takhle: Pokud máš nežádoucí šum, většinou se nachází v určitých frekvenčních pásmech. Zkus snížit basy kolem 80-100 Hz, protože tam často bývá šum z mikrofonu nebo hluk ze zařízení. Potom, pokud slyšíš šum jako škrábání nebo tak, můžeš vyzkoušet snížit i středy kolem 300-500 Hz.

Parametrický EQ je fajn, protože ti umožňuje konkrétněji cílit na ty frekvence, který chceš upravit. Grafický EQ je zase jednodušší pro rychlé úpravy. V Audacity si můžeš nastavit křivku a pokusit se najít ty problematické frekvence pomocí poslechu.

Tip: Při úpravě to nepřeháněj, aby ti nezmizela přirozenost zvuku. A po úpravě vždycky poslechni výsledek na různých reproduktorech nebo sluchátkách. Dobře nastavený EQ může hodně pomoct!

122 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Milada Vorlová
Milada Vorlová