Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit EQ na vokály?

Jak nastavit EQ na vokály?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně mixování vokálů. Když pracuji v Audacity a snažím se dostat vokály do popředí, přemýšlím, jaké by bylo nejlepší nastavení EQ, aby byly hezky zvýrazněné, ale zároveň ne moc agresivní. Zkoušel jsem různé frekvence, ale mám pocit, že mi to pořád nějak nehraje. Vím, že je důležité se zaměřit na určité pásmo frékvencí, kde se vokály projevují nejlépe, ale nejsem si jistý, jestli je lepší zvýraznit něco kolem 3 kHz nebo spíš v nižších frekvencích. A co ty vyšší? Někdo říká, že je dobré přidat vzdušnost tak kolem 10 kHz, ale bojím se, že to potom bude znít příliš ostré. Jak to vidíte vy? Jaké máte tipy na to, abych se dostal k tomu správnému zvuku? Mám zkusit i nějaké jiné efekty kromě EQ? Děkuju za rady!

135 slov
1.4 minut čtení
22. 4. 2023
Kateřina Poláková
Kateřina Poláková

Jasně, EQ na vokály je taková věda. Obecně platí, že kolem 3 kHz je to dost důležitý pásmo, kde se vokály projevují a můžou být víc přesné. Ale pozor, netlačit to moc, jinak to zní agresivně. Zkusit něco kolem 1-2 kHz taky může pomoct, aby byly vokály víc prominentní. Co se týče vyšších frekvencí, tak kolem 10 kHz přidat vzdušnost je fajn, ale fakt opatrně. Můžeš zkusit nějaký low-pass nebo high-shelf filtrovat, aby to nebylo moc ostré. Vokály taky často potřebují trochu komprese, aby to bylo víc držitelné a stabilní. Někdy pomůže i reverb nebo delay pro prostor. Zkrátka hraj si s tím a poslouchej! Každý má jiný ucho, tak najdi to, co ti sedí.

115 slov
1.2 minut čtení
16. 3. 2024
Romana Drábková
Romana Drábková

No, EQ na vokály je docela alchymie. Zkus třeba zvýšit kolem 3 kHz, to dává vokálům tu jasnost a přítomnost. Ale pozor, moc toho může znít fakt ošklivě, tak to chce jemně. Co se týče nízkých frekvencí, okolo 200 Hz je fajn přidat, aby to mělo tělo, ale ne moc, jinak to bude hučet. Vyšší frekvence nad 8 kHz můžou přidat vzdušnost, ale jak říkáš, s tím opatrně – jinak to udělá ostrý zvuk. Kromě EQ zkus i kompresi a reverb, ty umí udělat s vokály zázraky. Hlavně to poslouchej na různých systémech, abys zjistil, jak to zní jinde. Hodně štěstí!

101 slov
1 minut čtení
17. 7. 2023
Robert Coufal
Robert Coufal