Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit kompresor pro měkké bicí?

Jak nastavit kompresor pro měkké bicí?

Nedávno jsem začal experimentovat se zvukem bicích ve svých nahrávkách a narazil jsem na problém, jak správně nastavit kompresor, když chci dosáhnout toho, aby bicí zněly měkčeji a hladce. Když použiju příliš silný kompresor, tak se zvuk zdá uměle zkreslený a ztrácí dynamiku, což nechci. Chci, aby bicí měly příjemný a přirozený zvuk, ale zároveň aby byly dostatečně slyšitelné v mixu. Jaké konkrétní hodnoty bych měl nastavit pro threshold, ratio a attack/release? Jak bych měl postupovat, abych to mohl doladit podle různých stylů hudby? Mám se vyhnout nějakým běžným chybám při nastavování kompresoru? A co třeba EQ? Měl bych ho používat spolu s kompresorem, nebo je lepší to dělat naopak? Vím, že každý má svůj vlastní styl a věc se může lišit podle toho, jaký zvuk chci dosáhnout, ale zajímalo by mě obecné doporučení pro tyto nastavení. Budu rád za každou radu nebo tip od zkušenějších zvukařů. Díky moc!

149 slov
1.5 minut čtení
19. 6. 2020
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

Když chceš, aby bicí zněly měkčeji, tak začni s nastavením kompresoru. Zkus třeba threshold kolem -10 dB, ale to je jen základ, podle zvuku to doladíš. Ratio by mohlo být něco jako 3:1 nebo 4:1, aby to nebylo moc drsné. Attack dej na střední hodnotu, třeba kolem 30-50 ms, aby se ti nerozbily údery. Release můžeš nastavit na 100-200 ms, aby se zvuk hezky uvolnil.

Co se týče EQ, klidně ho použij po kompresi – tím vyčistíš zvuk a dodáš mu prostor. Ořízni třeba nízké frekvence pod 80 Hz a možná zvýrazni střední až vysoké frekvence kolem 5-8 kHz pro jasnější zvuk.

Obecně je dobrý mít na paměti, že čím víc to utaháš, tím víc ztrácíš dynamiku. Nezapomeň si poslouchat výsledný mix – někdy je lepší udělat menší úpravy než hned všechno narvat do kompresoru a EQ. Experimentuj podle stylu hudby, ale drž se toho přirozeného zvuku a nenech se unést.

Jo a vyhni se tomu nechat bicí úplně zaniknout v mixu. Na konci dne musí být slyšet! Tak hodně štěstí!

171 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2023
Michal Horálek
Michal Horálek

Když chceš nastavit kompresor na měkké bicí, začni takhle: nastav threshold na něco kolem -10 dB, ale sleduj, jak to reaguje. Ratio dej na 2:1 nebo max 3:1, abys neztratil dynamiku. Co se týče attack, zkus něco okolo 10-30 ms, to by mělo pomoct zachovat údernost, ale zároveň to nesmí být moc rychlé. Release klidně dej na 100-200 ms, ať máš pocit, že bicí dýchají. Měj na paměti, že je důležitý poslouchat a doladit podle konkrétního stylu hudby, co děláš.

Co se týče EQ, já bych doporučil používat ho po kompresoru. Můžeš ořezat nějaké nežádoucí frekvence a zvýraznit to, co chceš slyšet víc. Třeba snížit nějaké basy, aby bicí nelezly do cesty basové kytaře. A pozor na to, aby ses nedostal do pasti přílišného zpracování, ztráta přirozenosti je blízko. Hlavně experimentuj a zapisuj si, co funguje a co ne – to ti hodně pomůže.

A nezapomeň – méně je někdy více! Neboj se udělat pár kroků zpět, pokud se ti to zdá moc umělé.

162 slov
1.6 minut čtení
20. 11. 2024
Miroslav Veselý
Miroslav Veselý