Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit kompresor na zpěv, aby to nezní jako robot?

Jak nastavit kompresor na zpěv, aby to nezní jako robot?

Už delší dobu se snažím o to, abych při nahrávání zpěvu v Audacity dosáhl co nejlepšího zvukového výsledku. Jenže mám pocit, že mi to nikdy nevyjde tak, jak bych chtěl. Když použiju kompresor, tak pak moje nahrávky zní, jako by je zpíval robot nebo něco podobného. Hlavně mi přijde, že ztrácím přirozenost hlasu a dynamiku. Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní nastavení kompresoru byste doporučili pro zpěv? Jaké hodnoty pro prahovou úroveň, poměr, útok a uvolnění by mohly pomoci zachovat přirozený zvuk? A co třeba filtry? Je potřeba používat EQ před nebo po kompresi? Mám také obavy, jestli není lepší zkusit softwarový kompresor versus hardwarový. Jaké máte zkušenosti s nastavením kompresoru, aby to nezní jako robot? Rád bych slyšel tipy od někoho, kdo s tím má víc zkušeností, protože já se v tom pořád plácám a moc mi to nejde.

140 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2024
Romana Hrušková
Romana Hrušková

Když nastavuješ kompresor na zpěv, tak nejlepší je začít s těmito hodnotami: prahová úroveň dej tak kolem -20 dB, poměr tak 3:1 nebo 4:1. Co se týče útoku, dej to na 10-20 ms, a uvolnění kolem 100-200 ms. To by ti mělo trochu pomoct udržet přirozenost. Měj na paměti, že moc komprese dělá z hlasu robota, takže zkus na začátku míň a pak případně přidávej.

Co se EQ týče, doporučuju to spíš po kompresi, aby sis udržel dynamiku při nahrávání. Zkus lehce zvýraznit výšky a trochu ubrat basy.

Jestli jde o softwarový vs. hardwarový kompresor, tak záleží na tvém setupu. Softwarový kompresory jsou fajn pro začátečníky, ale hardware má zase jinou barvu zvuku. Experimentuj s obojím a uvidíš, co ti sedí víc. Hlavně se neboj zkoušet a poslouchat, co funguje.

130 slov
1.3 minut čtení
15. 7. 2024
Michal Pešek
Michal Pešek

Kompresor na zpěv může být fakt tricky. Základ je mít rozumný nastavení, aby to neznílo jako robot. Zkus začít s prahovou úrovní kolem -20 až -10 dB, pak poměr dej třeba 3:1, což ti trochu zpevní hlas, ale ne moc. Útok dej kolem 10-30 ms, to ti zachová přirozenost, a uvolnění tak 50-100 ms, aby to nebylo příliš rychlé.

Co se týká EQ, většinou je lepší upravit zvuk před kompresí. Trochu ubrat spodky kolem 100 Hz a zvýšit něco mezi 3-5 kHz může pomoct udělat hlas jasnější.

Pokud jde o softwarový vs. hardwarový kompresor, softwarový ti dá víc možností na experimentování a snadněji to můžeš upravit v audacity. Ale pokud máš možnost zkusit něco hardwarového, může to mít jiný charakter zvuku.

Hlavně se neboj experimentovat a poslouchej co ti sedí. Drž se toho, co zní dobře pro tebe.

137 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2024
Milan Zlámal
Milan Zlámal