Audacity.cz/Fórum/Jaký je nejlepší poměr a prahová hodnota pro kompresi vokálů v Audacity?

Jaký je nejlepší poměr a prahová hodnota pro kompresi vokálů v Audacity?

Když jsem začal pracovat s Audacity a chtěl jsem dostat své vokály do špičkové formy, narazil jsem na otázku komprese. Vím, že komprese je klíčová pro zajištění vyváženosti a srozumitelnosti hlasu ve skladbách, ale upřímně řečeno, nejsem si úplně jistý, jaký by měl být ten správný poměr a prahová hodnota. Jak to vlastně nastavit? Mám pocit, že když nastavím příliš vysoký poměr, může se můj zpěv zdát umělý nebo ztrácet na dynamice. Naopak, pokud je komprese příliš slabá, občas mám pocit, že vokály prostě nezní tak čistě a jako by se ztrácely v celkovém mixu. Zkoušel jsem různé hodnoty, ale stále jsem nenašel ten správný balanc. Máte někdo tipy, jaké hodnoty použít pro kompresi vokálů? Jaké jsou vaše zkušenosti s poměrem a prahovou hodnotou v Audacity? A co třeba atak a uvolnění – mají nějaký vliv na konečný zvuk? Rád bych slyšel vaše názory a rady, abych mohl své nahrávky posunout na další úroveň.

154 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2023
Michal Burian
Michal Burian

Kompresi vokálů v Audacity to chce trochu vychytat. Já obvykle používám poměr kolem 3:1 nebo 4:1, to se mi zdá jako dobrý kompromis. Prahovou hodnotu nastavím na -20 dB, ale záleží na tom, jak silně zpíváš. Když ji máš moc vysoko, tak pak nic neuděláš. U attack a release to chce taky experimentovat. Mě osobně funguje attack kolem 10 ms a release na 150 ms, což dává vokálům prostor a přirozenost. Pokud dáš moc rychlý attack, může to znít jako když ti někdo uřízl hlavu. Zkoušej různé hodnoty a poslouchej, co ti sedí nejlíp. Chce to trpělivost!

97 slov
1 minut čtení
24. 9. 2024
Barbora Šulcová
Barbora Šulcová

U komprese vokálů v Audacity bych doporučil začít s poměrem kolem 3:1 nebo 4:1. To by mělo být dostatečné na to, aby se vyrovnaly výkyvy v hlasitosti, ale zároveň to nezní příliš uměle. Prahová hodnota můžeš zkusit nastavit někde mezi -18 dB a -12 dB. Záleží na tom, jak silné máš vokály – pokud jsou hodně dynamické, můžeš jít klidně níž.

Atak a uvolnění hrajou taky dost velkou roli. Atak dej kolem 5-10 ms a uvolnění 50-100 ms. Rychlý atak je fajn pro zachycení náhlých výbuchů hlasu, ale nezapomeň, že příliš rychlé uvolnění může způsobit, že vokály zní "skákavě". Je dobrý si to vždycky poslechnout ve smíchané skladbě a doladit to podle potřeby. Hodně štěstí s mixem!

116 slov
1.2 minut čtení
9. 11. 2024
David Martínek
David Martínek