Audacity.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší pluginy na de-essing pro Audacity?

Jaké jsou nejlepší pluginy na de-essing pro Audacity?

Když se zabývám nahráváním a úpravou zvuku v Audacity, často se setkávám s problémem, který mi nedá spát - jak efektivně odstranit sykavky a ostré zvuky, které kazí jinak skvělou stopu. Zajímalo by mě, jaké pluginy na de-essing doporučujete pro Audacity? Slyšel jsem, že existují různé možnosti, ale nejsem si jistý, které z nich opravdu fungují a které by stály za vyzkoušení. Mám na mysli něco, co zvládne vyhladit ty nepříjemné "s" a "t" zvuky bez toho, aby to ovlivnilo celkovou kvalitu nahrávky. Rád bych věděl, jestli máte nějaké tipy na konkrétní pluginy nebo nastavení, které by mohly pomoci. Taky by mě zajímalo, jestli tyto pluginy fungují dobře i na různé typy hlasů a v jakých situacích je nejlepší je použít. Pokud máte zkušenosti s de-essingem v Audacity a víte o nějakých osvědčených postupech nebo trikech, budu vděčný za každý tip. Jaké máte zkušenosti s pluginy jako je Spitfish nebo jiné? Opravdu dělají tu práci tak, jak mají? Díky za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
26. 6. 2024
Marek Kovář
Marek Kovář

Když jde o de-essing v Audacity, tak Spitfish je fakt oblíbený, pěkně funguje na sykavky. Je to jednoduchý a dostatečně efektivní pro většinu hlasů. Pak je tu třeba TDR Nova, ten má víc možností a dá se použít jako dynamický EQ, takže se s ním dá pracovat i na frekvencích, které nejsou jen "s" a "t". Musíš si ale pohrát s nastavením, aby to nesrazilo celkovou kvalitu. Zkus taky trochu experimentovat s kompresí, někdy stačí ztlumit ty ostré úseky bez potřeby de-essingu. Obecně platí, že čím víc to přeženeš, tím víc to zní uměle, tak dej pozor na míru. Při nahrávání se snaž mít vzdálenost od mikrofonu, aby se sykavky netáhly moc do popředí, to pak šetří práci s editací. Jinak ty pluginy obecně fungují na různé hlasy, ale můžeš potřebovat jiná nastavení pro mužské a ženské hlasy. Takže zkoušet a ladit, to je klíč.

145 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2024
Viktor Pánek
Viktor Pánek

Co se týče de-essing pluginů pro Audacity, tak Spitfish je fakt známý a většina lidí na něj nedá dopustit. Je to free a má jednoduchou obsluhu, takže pro začátečníky ideální. Pak je tu taky TDR Nova, což je dynamický EQ, ten umí taky skvěle vyhladit sykavky, ale chce to s ním trochu víc experimentovat. Jinak doporučuji kouknout i na ReaPlugs od Cockos – tam je ReaComp, který se dá nastavit tak, aby fungoval jako de-esser, když si nastavíš správný frekvenční pásmo. Pokud jde o nastavení, tak se neboj hrát si s thresholdu a ratio. Funguje to docela dobře na různé hlasy, ale chce to trošku citu. Nezapomeň, že méně je někdy víc – nechceš zničit přirozenost hlasu. Takže zkuste různé pluginy, každý má jiný styl a můžeš najít ten, co ti sedne nejlíp.

133 slov
1.3 minut čtení
3. 3. 2024
Kamila Vacková
Kamila Vacková