Audacity.cz/Fórum/Jak vybrat správný de-esser pro můj vokál?

Jak vybrat správný de-esser pro můj vokál?

Přemýšlím o tom, jaký de-esser by byl nejlepší volbou pro úpravu mých vokálů. Vím, že de-esser je důležitý pro odstranění sibilantních zvuků, které mohou zkazit celkový dojem z nahrávky. Mám v plánu nahrávat různé žánry, od popu po rock, a tak bych rád věděl, co všechno bych měl zohlednit při výběru. Mám se zaměřit na analogové nebo digitální verze? Je lepší mít fyzický hardware nebo mohu použít pluginy přímo v Audacity? Co se týče nastavení – jaké frekvence by měly být zásadní pro moji hlasovou charakteristiku? A co třeba cena, je dražší de-esser automaticky lepší? Jaké jsou vaše tipy a doporučení, co se osvědčilo ve vašich projektech? Pomohlo by mi to hodně v mém zvukovém procesu. Děkuji za jakékoli rady!

120 slov
1.2 minut čtení
1. 6. 2024
Miroslav Starý
Miroslav Starý

Pokud vybíráš de-esser, tak se zaměř na to, co ti sedne. Jestli nahráváš různé žánry, možná by bylo fajn mít něco flexibilního. Pluginy v DAW jako Audacity jsou super pro začátek, hodně jich je zdarma a nabízím slušný výsledek. Když chceš investovat do hardware, analogové de-essery mají svůj zvuk, ale většinou jsou dražší a dost těžko se s nimi nastavují.

Co se týče frekvencí, obecně se sibilantní zvuky pohybují mezi 5 a 10 kHz. Zkus si najít ty správné frekvence podle tvého hlasu a pak nastav úroveň de-essingu tak, aby to znělo přirozeně - nechcete, aby to znelo jako robot.

Cena není vždy zárukou kvality; někdy může levnější plugin udělat stejnou práci jako ten drahý. Zkoušej různé možnosti a poslouchej, co ti sedí! Takže shrnuto: zkus pluginy, zjisti si frekvence a neboj se experimentovat. Hlavně nezapomeň na ucho!

136 slov
1.4 minut čtení
16. 9. 2024
Martina Vaculíková
Martina Vaculíková

Když vybíráš de-esser, hodně záleží na tom, co chceš dosáhnout. Pokud nahráváš různý žánry, zkus něco, co má flexibilní nastavení. Digitální pluginy jsou fajn, třeba i v Audacity se dá najít pár slušných. Osobně mám radši pluginy, protože je to rychlejší a můžeš to snadno upravit na míru. Co se frekvencí týče, tak většinou se zaměřuj na 4-10 kHz, tam ty sibilanty většinou leží. Dneska je dost těžké říct, jestli dražší de-esser je lepší, ale pokud můžeš vyzkoušet demo verzi, určitě to udělej. Zjistíš, co ti sedí. Mně osobně funguje lépe analogová verze v některých případech, ale to už je věc vkusu. Takže zkoušej a nevzdávej to!

107 slov
1.1 minut čtení
4. 12. 2024
Michal Pešek
Michal Pešek