Audacity.cz/Fórum/Jak zlepšit jasnost hlasu pomocí EQ?

Jak zlepšit jasnost hlasu pomocí EQ?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně úpravy zvuku v Audacity. Chtěl bych se zaměřit na to, jak pomocí ekvalizéru (EQ) udělat svůj hlas jasnější a výraznější. Vím, že EQ je mocný nástroj, ale nějak si nejsem jistý, jak přesně nastavit ty správné kmitočty. Zkoušel jsem už různé presety, ale výsledek nebyl takový, jaký bych si představoval. Mám pocit, že můj hlas zní příliš matně a chci ho oživit, aby byl lépe slyšet a aby měl víc přítomnosti. Zajímá mě, jestli existují konkrétní nastavení nebo techniky, které byste doporučili pro zvýraznění jasnosti hlasu? Jaké frekvence by se měly zvýšit nebo snížit? A co třeba použití low-cut filtru? Taky bych chtěl vědět, jestli je lepší pracovat s jednotlivými nahrávkami nebo upravovat zvuk v mixu po nahrání. Jestli máte nějaké tipy nebo triky, jak dostat ten správný zvuk při úpravě hlasu v Audacity, budu moc vděčný. Díky moc za vaše rady!

148 slov
1.5 minut čtení
21. 3. 2023
Andrea Jirková
Andrea Jirková

Pokud chceš zlepšit jasnost hlasu, tak se určitě zaměř na oblasti mezi 3 kHz a 6 kHz. Tyhle frekvence dodají hlasu víc přítomnosti a jasnosti. Zkus zvýšit nějakých +3 až +6 dB v těchto oblastech a uvidíš, jak se to zlepší.

Když mluvíš o low-cut filtru, ten je super na odstranění nízkých frekvencí, kterými může být šum nebo hukot. Nastav ho třeba kolem 80 Hz, aby jsi vyčistil basy a udělal prostor pro hlas.

Co se týče úprav, osobně bych dělal úpravy na jednotlivých nahrávkách, než to hodíš do mixu. Můžeš tak lépe slyšet, jak každá změna ovlivňuje tvůj hlas. A hraj si, experimentuj s EQ, každému vyhovuje něco jiného.

Nezapomeň ale na to, že EQ není vše – dobrá mikrofonní technika a akustika prostoru taky hrajou velkou roli! Takže zkoušej a uvidíš, co ti sedí.

136 slov
1.4 minut čtení
24. 1. 2025
Viktor Kříž
Viktor Kříž

Jasnost hlasu se dá fakt dobře vyladit EQ. V Audacity doporučuju zkusit zvýšit frekvence kolem 3 kHz – tam je většina jasnosti a přítomnosti. Můžeš zkusit udělat lehkej boost, třeba kolem +3 dB, a uvidíš, jak se to změní. Pak zkus snížit frekvence pod 100 Hz – low-cut filtr ti pomůže odstranit nežádoucí basy, co můžou dělat zvuk matnějším.

Co se týče úprav, je lepší začít s jednotlivými nahrávkami, než to dávat do mixu. Tak můžeš víc experimentovat a slyšet, co funguje. Pomalu si hraj s nastavením a sleduj, jak reaguje tvůj hlas. EQ je o pocitech, tak si najdi, co ti sedí. Hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
27. 1. 2025
Martin Jirásek
Martin Jirásek