Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit EQ pro odstranění šumu z nahrávky hlasu?

Jak nastavit EQ pro odstranění šumu z nahrávky hlasu?

Mám nahraný nějaký hlasový materiál, ale bohužel je tam dost šumu, což mi kazí celkovou kvalitu zvuku. Zkoušel jsem to nějak upravit v Audacity, ale moc jsem nepochopil, jak správně nastavit ekvalizér. Mám pocit, že když něco nastavím, tak to buď neodstraní šum, nebo to ještě více zhorší zvuk. Vím, že EQ může být užitečné pro odstranění nežádoucích frekvencí, ale nevím si rady s tím, jaké konkrétní frekvence bych měl zvýšit nebo snížit. Taky mě zajímá, jestli je lepší začít snižováním těch frekvencí, kde slyším ten největší šum, nebo mám nejdřív vyzkoušet zvýšení frekvencí, které patří k lidskému hlasu. Nahrávka je už hotová a používám Audacity na úpravy. Můžete mi prosím poradit, jak správně nastavit EQ? Jaké hodnoty bych měl zvolit a na co si dávat pozor při úpravách? Děkuju moc za pomoc!

133 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2024
Helena Pavlíková

Takže, když se zbavuješ šumu z hlasu v Audacity, EQ může být fakt užitečný. Snaž se zaměřit na nízké frekvence, kde se šum často ukrývá – zkus snížit něco kolem 100 Hz a níž. Taky je dobrý podívat se na střední frekvence, třeba 300-500 Hz, kde může bejt taky hodně nežádoucích zvuků. Naopak frekvence kolem 1-4 kHz jsou důležitý pro jasnost hlasu, takže ty můžeš lehce zvýšit, ale opatrně, ať to nepřeháníš. Zkus používat i nějaké filtry jako notch filter na konkrétní frekvence, kde slyšíš šum víc. Měj na paměti, že nejlepší je poslouchat a porovnávat, co děláš – trochu zkusíš a pak se vrátíš zpátky. Každá nahrávka je jiná, takže si s tím hraj. Hlavně pozor na přebuzení a zkreslení, to by mohlo udělat víc škody než užitku.

129 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2024
Jarmila Vyskočilová

Takže, když chceš odstranit šum z nahrávky hlasu, EQ je fajn, ale chce to trochu cviku. V první řadě se zaměř na frekvence, kde slyšíš ten šum. Obvykle bývá šum v nízkých frekvencích (pod 100 Hz) nebo v některých středních frekvencích (třeba kolem 2-4 kHz). Zkus tyhle frekvence trochu stáhnout, ale ne moc najednou, aby ti to nezprznilo hlas.

Další věc je, že můžeš zvýšit oblasti, kde je lidský hlas silný - většinou něco okolo 1 kHz až 3 kHz. To může pomoct, aby byl hlas jasnější. Ale pozor na přehnané úpravy – je lepší jít pomalu a poslouchat, co děláš.

Mysli taky na to, že EQ je jen část procesu. Můžeš zkusit i nějaké odšumovací efekty v Audacity, než s EQ začneš. Když už to nebude fungovat, tak si dej pauzu a pak se k tomu vrať s čerstvým uchem. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
8. 9. 2022
Olga Vojtěchová
Audacity.cz/Články/Úpravy hlasu
Použití EQ k dosažení čistoty a jasnosti hlasuDetailní návod, jak správně používat ekvalizér při úpravě vokálů pro maximální kvalitu zvuku.
1000 slov
10 minut čtení
26. 1. 2022
Karolína Černá
Přečíst článek