Audacity.cz/Fórum/Jak používat efekt kompresor na vokály v Audacity?

Jak používat efekt kompresor na vokály v Audacity?

Nedávno jsem se začal zajímat o zpracování zvuku a narazil jsem na program Audacity, což vypadá jako skvělý nástroj. Zkoušel jsem nahrávat vokály a přemýšlím, jak bych mohl zlepšit jejich kvalitu pomocí efektu kompresor. Slyšel jsem, že kompresor dokáže výrazně ovlivnit dynamiku nahrávky, ale nejsem si úplně jistý, jak ho správně nastavit a co všechno to obnáší. Můžete mi prosím poradit, jak mám přesně začít? Jaké parametry bych měl nastavit pro vokály, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? A jaké jsou nejlepší postupy při aplikaci kompresoru na vokály, abych je nezničil nebo nevytvořil nepříjemný zvuk? Rád bych věděl i to, jestli existují nějaké tipy na to, jak poslouchat rozdíl mezi originálními vokály a těmi po aplikaci komprese. Dík za každou radu!

120 slov
1.2 minut čtení
17. 12. 2023
Renata Svobodová
Renata Svobodová

Kompresor na vokály v Audacity je fajn nástroj, co ti pomůže vyrovnat úroveň hlasitosti. Jak na to? Nejprve si vyber vokály, které chceš zpracovat, a otevři efekt kompresor. Zkus nastavit threshold na -20 dB, což znamená, že všechno nad tím se zkomprimuje. Ratio dej třeba 4:1 – to znamená, že za každé 4 dB nad threshold dostaneš jenom 1 dB víc. Attack můžeš dát kolem 5-10 ms, aby se ti zvuk pořádně "uchytil" a release zkus okolo 50-100 ms pro plynulý přechod.

Je dobrý mít na paměti, že kompresor nemá úplně zakrýt všechny nuance a detaily. Takže si dej pozor, aby vokály neztratily na síle a energii. Po aplikaci efektu je fajn poslouchat rozdíl tak, že si zapneš a vypneš kompresor (v Audacity je to snadný) a porovnáš zvuk.

Tipy? Zkus to dělat postupně – nejdřív lehká komprese a pak můžeš přidat víc podle potřeby. A nezapomeň na EQ po kompresi, to dodá vokálům jasnost a prostor. Hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
5. 4. 2024
Denisa Kučerová
Denisa Kučerová

Kompresor je fajn na zpevnění vokálů a dává jim víc síly. V Audacity to není těžký. Začni tím, že si nahrávku vybereš a pak v menu najdeš Efekty a tam Kompresor. Teď k nastavení – zkus tohle: prah (threshold) dej na -20 dB, to je takový střed. Poměr (ratio) kolem 3:1 nebo 4:1 je dobrý pro vokály, prostě to nechtěj příliš narvat. Attack někde mezi 5-10 ms a Release dej kolem 50-100 ms, aby vokály hezky zněly a nebyly moc agresivní.

Důležitý je poslouchat, jak to zní s a bez komprese. Zkus udělat kopii tracku, na jednoho aplikuješ kompresor a na druhého nech originál – tak uvidíš ten rozdíl a můžeš ladit nastavení podle toho, co ti víc vyhovuje. Hlavně se neboj experimentovat, ale bacha, abys to nepřehnal, moc komprese může udělat vokály umělý nebo bez dynamiky.

A jinak, nezapomeň si pohrát s EQ před nebo po kompresi, to taky hodně pomáhá! Jo a pamatuj, malé úpravy dělají velký rozdíly.

160 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2024
Stanislav Skála
Stanislav Skála