Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když moje vokály znějí příliš slabě?

Co dělat, když moje vokály znějí příliš slabě?

Mám takový problém, že když nahrávám své vokály, zní to dost slabě a nemastně. Zkoušel jsem různé mikrofony a nastavení, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho plného zvuku, který bych chtěl mít. Možná dělám něco špatně během nahrávání nebo v postprodukci? V Audacity se snažím vylepšit úroveň hlasitosti a přidávám efekty jako kompresi, ale stejně to prostě není ono. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s úpravou vokálů a může mi poradit, co všechno bych měl zkontrolovat? Myslíte, že by pomohlo víc pracovat na technice zpěvu nebo je spíš otázka v tom, jak správně nastavit mikrofon? Případně jaké pluginy byste doporučili pro zvýraznění vokálů? Každý tip by byl super, protože bych fakt rád zlepšil kvalitu svých nahrávek. Díky!

119 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Dana Kříčková
Dana Kříčková

Zkus se zaměřit na pár věcí. Za prvé, mikrofonní technika je důležitá – ujisti se, že jsi dost blízko k mikrofonu, ale ne zase moc, aby to nebylo "ploshed". Některé mikrofony mají lepší zvuk na určité vzdálenosti. Zkus taky pop-filter, ten ti pomůže s výbušnými hláskami a zlepší čistotu zvuku.

Pokud jde o postprodukci, komprese je super, ale dej pozor na to, jak moc to tlačíš. Někdy stačí jen jemně utáhnout dynamiku a pak přidat EQ, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí a zvýraznil ty dobrý. Zkus si hrát s reverbem nebo delayem, ale opatrně – víc není vždycky líp.

Taky bych doporučil projít si nějaké tutoriály o vokálních efektech v Audacity nebo jiných DAW. Možná by stálo za to vyzkoušet i nějaký specializovaný plugin na vokály jako Waves Vocal Rider nebo fabfilter pro-Q – ty hodně pomůžou. A nezapomeň pracovat na technice zpěvu, to je taky klíčový – víc síly a vyjádření v hlase udělá hodně. Držím palce!

156 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2024
Martina Kříčková
Martina Kříčková

Zdravím, tak pokud ti vokály znějí slabě, zkus pár věcí. Nejdřív se podívej na umístění mikrofonu – měl by být blízko úst, ale ne přímo v cestě vzduchu, abys eliminoval přešlapy. Zvaž taky pop filtr, aby se zbavil praskání. Co se týče techniky, trénování bránice a správného dýchání může udělat divy. Zkus si nahrávat víc vrstev zpěvu, to přidá na síle a hustotě. V postprodukci bych doporučil použít EQ – zvýrazni střední frekvence (okolo 1-3 kHz) a lehce přidej na výškách. Komprese je fajn, ale dávej pozor, abys to nepřehnal, jinak to zní uměle. Z pluginů zkus něco jako Waves CLA Vocals nebo FabFilter Pro-Q pro úpravy EQ. Hlavně to nevzdávej a experimentuj s různými nastaveními! Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
19. 10. 2024
Kateřina Staňková
Kateřina Staňková