Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit hlasitost vokálů v Audacity?

Jak správně nastavit hlasitost vokálů v Audacity?

V poslední době se snažím zlepšit kvalitu svých nahrávek a jedna z věcí, která mě trápí, je, jak nastavit hlasitost vokálů. Často se mi stává, že i když se snažím vokály nahrávat opravdu precizně, tak se nakonec cítím, že jsou přehlušené nástroji a vůbec nevynikají tak, jak bych si představoval. Zkoušel jsem s různými úrovněmi a efekty, ale pořád to není ono. Můžete mi prosím poradit, jaké konkrétní kroky bych měl podniknout v Audacity, aby byly vokály lépe slyšel? Jakou úroveň decibelů bych měl nastavit pro vokály ve srovnání s nástroji? A co třeba komprese nebo EQ? Pomůže mi to v tom, aby byly vokály čistší a jasnější? Mám také pocit, že moje mixy nejsou vyvážené a chtěl bych vědět, jak dosáhnout toho, aby vokály skutečně vynikly bez toho, aby se ztratily v hudebním pozadí. Děkuji všem za vaše rady a tipy!

142 slov
1.4 minut čtení
24. 10. 2022
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

Pokud chceš, aby vokály v Audacity lépe vynikly, tak pár tipů by ti mohlo pomoct. Nejprve zkus nahrávat vokály s vyšší hlasitostí, ideálně okolo -6 dB. Pak je dobrý použít kompresi, aby ses zbavil dynamických výkyvů – nastav poměr tak 3:1 nebo 4:1 a udělej menší pokles v prahu. EQ taky hraje roli, zkus zvýraznit středy kolem 2-5 kHz, protože tam vokály většinou sedí. Naopak to můžeš utlumit v basovkách, aby se nekryly s nástroji. No a nezapomeň na panning – pokud máš víc nástrojů, zkus je rozložit do stereo prostoru, aby se vokál dostal víc dopředu. A když mícháš, tak si dej pozor, aby vokály nebyly moc potlačený. Často to chce jen malý úpravy a uvidíš, že se to zlepší.

121 slov
1.2 minut čtení
1. 4. 2024
Vladimíra Eliášová
Vladimíra Eliášová

Pro správné nastavení vokálů v Audacity je dobrý začátek mít správnou úroveň nahrávání. Zkus si nahrávat vokály tak, aby peakovali kolem -6 dB, což je dostatečné pro to, aby se vyhnuli přebuzení a měli prostor na úpravy. Pak můžeš použít kompresi – zkus nastavit poměr kolem 3:1 a prahovou úroveň tak, aby ti to vyrovnalo dynamiku bez ztráty přirozenosti.

EQ je taky super nástroj – zkuste zvýraznit na frekvencích kolem 3 kHz až 5 kHz, to většinou pomůže vokálům víc vyniknout. A nezapomeň na de-esser, pokud máš sykavky, co se až moc pronikavě ozývají.

Když už máš vše hotové, poslechni si mix na různých zařízeních (sluchátka, repráky), abys měl jistotu, že to zní dobře všude. Pokud to hodně přehlušují nástroje, můžeš zkusit ubrat trochu na nástrojích ve stejných frekvencích jako jsou vokály. Mixování chce cvik a trpělivost, ale s těmito tipy bys mohl vidět zlepšení!

144 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2024
Alois Janků
Alois Janků