Audacity.cz/Fórum/Jak na vyvážení zvuku mezi zpěvem a hudbou v Audacity?

Jak na vyvážení zvuku mezi zpěvem a hudbou v Audacity?

Mám takový dotaz ohledně práce s Audacity. Snažím se nahrávat vlastní skladby a teď se potýkám s problémem, kdy se mi nedaří pořádně vyvážit zvuk mezi zpěvem a hudbou. Zpěv občas zaniká, když je hudba moc hlasitá, a naopak, když ztlumím hudbu, tak zase zní všechno tak nějak prázdně a nevýrazně. Nechci trávit hodiny mícháním, chtěl bych to udělat co nejjednodušeji. Existují nějaké jednoduché tipy nebo techniky, jak dosáhnout lepšího vyvážení zvuku? A co třeba efekty nebo nastavení, které by mi mohly pomoct? Uvažoval jsem o použití kompresoru, ale nejsem si jistý, jestli je to správný krok. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto procesem v Audacity? Je nějaká funkce, kterou bych měl určitě vyzkoušet? Děkuju za jakoukoli radu!

118 slov
1.2 minut čtení
15. 8. 2023
Jindřiška Rybářová
Jindřiška Rybářová

K vyvážení zvuku v Audacity je pár tipů, co ti můžou pomoct. Zkus nejdřív upravit úrovně hlasitosti pro každou stopu zvlášť – zpěv a hudbu. Můžeš použít nástroj pro zesílení (Gain) nebo zkusit posunout fader na mixážním pultu. Když máš pocit, že zpěv se ztrácí, zkus přidat kompresor na vokály, to by mělo pomoct, aby byl zpěv slyšet víc i přes silnější hudbu. Taky je dobrý vyzkoušet ekvalizér (EQ) a trošku zvýraznit frekvence kolem 3 kHz, kde je většina vokálů, tím pádem budou lépe prořezávat skrz hudbu. Hlavně nezapomeň poslechnout výsledek na různých reproduktorech nebo sluchátkách, aby ses ujistil, že to zní dobře všude. Tak hodně štěstí s nahráváním!

109 slov
1.1 minut čtení
14. 10. 2023
Markéta Hradilová
Markéta Hradilová

K vyvážení zvuku v Audacity je dobré začít s několika základními věcmi. Nejprve zvaž, jakou úroveň hlasitosti chceš pro zpěv a jakou pro hudbu. Můžeš zkusit použít efekt „Normalize“ na obě stopy, což ti pomůže dostat je na podobnou úroveň. Pak si zahraj s faderem na mixáku, abys uviděl, co zní nejlíp. Pokud zpěv stále zaniká, můžeš zkusit přidat trochu komprese na vokály – to by mělo pomoct udržet hlasitost zpěvu konstantnější. Určitě vyzkoušej i EQ, přidání trochu výšek na zpěv může pomoci, aby byl víc slyšet nad hudbou. A nakonec, pokud máš pocit, že to stále není ono, hrát si s panoramou (panning) - třeba lehce posunout vokály na jednu stranu a hudbu na druhou. To může vytvořit větší prostor a pomoci srozumitelnosti zpěvu.

125 slov
1.3 minut čtení
13. 3. 2024
Aleš Brož
Aleš Brož