Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit EQ, abych se vyhnul mudlosti ve vícestopých nahrávkách?

Jak správně nastavit EQ, abych se vyhnul mudlosti ve vícestopých nahrávkách?

Když se snažím smíchat vícestopé nahrávky, občas mám pocit, že se mi zvuk zamazuje a ztrácí jasnost. Mám pocit, že to může mít něco společného s EQ, ale nevím, jak ho správně nastavit, abych se vyhnul mudlosti. Vím, že je důležité najít rovnováhu mezi jednotlivými stopami, ale jak přesně to udělat? Měl bych se zaměřit na určité frekvence při úpravě basů, středů a výšek? A co přesně znamená „mudlost“ v kontextu audia? Jak moc by měly být jednotlivé stopy separované ve frekvenčním spektru, aby mi to pomohlo dosáhnout čistějšího zvuku? Dále, jaké techniky EQ používají zkušení producenti nebo zvukaři k tomu, aby minimalizovali tuto mudlost? Je dobré používat high-pass filtry na některých stopách? Jak silné by měly být úpravy EQ, aby nedošlo k přehnanému zkreslení signálu? Možná máte nějaké tipy nebo rady pro začátečníka jako jsem já, abych se nevydal špatnou cestou. Každý má jiný přístup k míchání a já bych rád slyšel názory různých lidí. Jaké jsou vaše zkušenosti s touto problematikou?

163 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2023
Eduard Malík
Eduard Malík

Mudlost je prostě to, když ti zvuk zní takový rozmazaný, jako když se ti přehřívá mix a všechno se prostě splývá dohromady. Taky to může být způsobený tím, že se některý frekvence překrývají a vyzařují zbytečný hluk. Přemýšlej o EQ jako o nástroji pro vyčištění každé stopy. Základní trik je používat high-pass filtry na věci jako basy nebo klávesy, aby ses vyhnul nadbytečným nízkým frekvencím, který můžou zabírat drahocenný místo v mixu. U basů třeba nastavíš high-pass na 30-40 Hz, aby ses vyhnul mudlosti. Pak klasicky hraj s ostatníma frekvencema – najdi místa, kde jdou jednotlivý stopy proti sobě a lehce je potlač. Dobrý je i boostnout střední a vyšší frekvence na vokálech a nástrojích, aby byly víc slyšet. Ale pozor na přehnaný úpravy – spíš jdi pomalu a opatrně, stačí malý změny v EQ často udělaj velkej rozdíl. Nakonec si nezapomeň poslechnout mix na různých reproduktorech nebo sluchátkách, aby ses ujistil, že to zní dobře všude.

157 slov
1.6 minut čtení
2. 6. 2024
Kamila Vacková
Kamila Vacková

Mudlost je prostě takovej ten rozmazanej zvuk, kdy se ti všecko míchá dohromady a ztrácí se jasnost. Když děláš vícestopky, doporučuji hodně přemýšlet o EQ. Základní tip je používat high-pass filtry na všechno, co nemá moc basů – to ti uvolní místo pro basy a bubny. Třeba vokály můžou mít HP kolem 80-100 Hz a už to může pomoct. Pak když jdeš na basy, tak se snaž najít tu správnou frekvenci, kde basy zní nejlíp a trochu podřezat ty nízký frekvence na jiných nástrojích. Třeba kytara nebo klávesy – to můžeš snížit v oblasti 200-300 Hz, kde se to často zamazuje.

A co se týče separace stop, zkuste si představit, že každá stopa má svoji „frekvenční kolonku“ – čím víc je každá stopa vyčištěná, tím líp budou znít dohromady. Někdy stačí jen malinké úpravy, jako -3 dB na pravý frekvenci a už to může udělat rozdíl. Ale pozor, moc velký změny můžou zvuk znehodnotit, takže opatrně s tím. Nakonec poslouchej mix na různých zařízeních – ve sluchátkách, reprácích atd., abys věděl, jak to zní jinde.

Zkušenější maj třeba svoje osvědčený preset EQ pro různé nástroje – proč si neudělat vlastní? Takže jo, experimentuj s EQ a neboj se zkoušet různý techniky!

201 slov
2 minut čtení
16. 4. 2024
Stanislav Švec
Stanislav Švec