Audacity.cz/Fórum/Jak opravit rozmazané hlasy v nahrávce pomocí EQ?

Jak opravit rozmazané hlasy v nahrávce pomocí EQ?

Nahrával jsem nedávno pár skladeb a když jsem si je poslechl, tak jsem měl pocit, že hlasy zní hrozně rozmazaně. Je to takový ten efekt, kdy slyším, co se říká, ale chybí tomu jasnost a detaily. Zkoušel jsem to poslouchat na různých reproduktorech a sluchátkách, ale pořád je to stejné. Nevíte, jak bych mohl použít EQ v Audacity k tomu, abych to napravil? Mám pocit, že by to šlo nějak snížit nebo zvýraznit určité frekvence, ale vůbec nevím jak na to. Zkoušel jsem už i pár presetů, ale nic moc nepomohlo. Rád bych věděl, co přesně s EQ udělat, abych docílil čistějšího zvuku. Je lepší třeba zvýšit výšky nebo naopak? A co basy? Měly by být silnější nebo slabší? Jak na to? Chci, aby hlasy zněly živěji a ostřeji bez toho rozmazaného efektu. Děkuju za jakoukoli radu!

137 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2023
Daniel Ryba
Daniel Ryba

Když máš rozmazané hlasy, tak většinou pomůže zaměřit se na EQ. Zkus zvýšit frekvence kolem 2-4 kHz, to by mělo přidat jasnost a detaily. Tyhle frekvence jsou důležité pro srozumitelnost hlasu. Můžeš zafiltrovat i spodní basy, třeba pod 100 Hz, pokud ti to zní moc těžce – to může pomoct uvolnit prostor pro vokály. Zkus si hrát s tím, co se ti líbí, ale buď opatrnej, aby to neznílo moc uměle. Experimentuj a poslouchej na různých zařízeních – někdy stačí maličkost, aby to zazářilo. Hlavně nebuď líný zkoušet různé nastavení.

90 slov
0.9 minut čtení
31. 12. 2024
Jarmila Vyskočilová
Jarmila Vyskočilová

Jak to tak bývá, rozmazané hlasy většinou znamenají, že chybí jasnost v určitých frekvencích. Zkus použít EQ a zaměřit se na vyšší frekvence, konkrétně někde mezi 3 kHz a 8 kHz – to je prostor, kde se většinou nachází jasnost hlasu. Můžeš zkusit trochu zvýšit tyto frekvence o pár decibelů, ale pozor, ať to nepřeženeš, aby to nezní příliš ostré.

Pak se podívej na spodní frekvence. Pokud máš moc basů, může to vyvolávat pocit rozmazanosti. Zkus snížit basy pod 100 Hz – tím bys mohl uvolnit místo pro hlasy, aby víc vynikly.

Určitě si dej pozor na mírné úpravy a poslouchej, jak to mění zvuk. Je to spíš o pokusu a omylu. Takže experimentuj a sleduj reakci. A nezapomeň po každé změně poslouchat na různých zařízeních, abys měl lepší představu, jak to zní."

132 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Ladislav Navrátil
Ladislav Navrátil