Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit kompresor pro vokály?

Jak správně nastavit kompresor pro vokály?

Zajímalo by mě, jak správně nastavit kompresor na vokály, abych zachoval jejich dynamiku při mixu. Slyšel jsem, že je důležité najít tu správnou rovnováhu mezi kompresí a zachováním přirozeného zvuku, ale já si nejsem úplně jistý, jak na to. Jaké parametry bych měl sledovat? Třeba ratio, attack a release – jak je to ovlivňuje a co by bylo ideální pro různé styly hudby? Někdo mi říkal, že bych měl používat nízký threshold, aby se kompresor zapínal často, ale pak se bojím, že to zničí přirozenou dynamiku. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto nastavením? Kdy je dobré použít rychlý attack a kdy naopak pomalejší? A co se týče makeup gainu – jak moc by měl být zvednutý bez toho, aby to zní nepřirozeně? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly v mém mixování vokálů. Díky za rady!

137 slov
1.4 minut čtení
3. 10. 2023
Matěj Prokop
Matěj Prokop

Kompresor na vokály je fakt důležitý, pokud chceš, aby to znělo dobře. Obecně platí, že máš pravdu s těmi parametry. Začni s nastavením threshold tak, aby se kompresor zapínal během nejhlasitějších pasáží. S nízkým thresholdem se to může hodně změní, ale chce to najít tu správnou rovnováhu, abys nezničil dynamiku.

Ratio kolem 3:1 nebo 4:1 bývá dobré pro většinu stylů. Rychlý attack pomůže ztlumit ty nejhlasitější části, ale jestli je moc rychlý, můžeš ztratit přirozenost a "vzdušnost" vokálů. Takže zkus třeba 5-10 ms pro pop nebo rock, a když děláš něco jemnějšího jako jazz, dej si spíš pomalejší attack.

Release by měl být nastavený podle tempa písničky – u rychlejších skladeb kratší release, a u pomalejších delší. Makeup gain pak zvykej opatrně, zkus třeba 3-6 dB navíc, sleduj, aby to neznílo moc uměle. Klíč je v tom experimentovat a poslouchat, co funguje pro tvůj mix.

145 slov
1.5 minut čtení
1. 7. 2024
Jakub Matoušek
Jakub Matoušek

Kompresor na vokály je fakt důležitej, ale klíč je najít tu správnou rovnováhu, jak říkáš. Zkus nastavit ratio kolem 3:1 nebo 4:1, to ti pomůže udržet vokály v rozumném pásmu bez toho, aby to bylo moc agresivní. Attack můžeš mít tak 10-30 ms, rychlejší attack chytí všechny ty prásky a sibilanty, ale zase pomalejší nechá vokál dýchat. Release záleží na tempu písničky, ale něco kolem 50-100 ms by mělo být fajn, aby se kompresor vypínal přirozeně.

Threshold dej níž, ale ne moc, aby to neznělo ufikaně. Makeup gain zvedej opatrně, klidně o pár decibelů, ale sleduj, aby ti to nesrazilo dynamičnost. Pokud mixuješ rock, můžeš jít víc do agresivity, ale u akustiky nebo popu klidně opatrněji. Hlavně poslouchej! Skvělý je si to vyzkoušet ve srovnání s nezkomprimovanou verzí, abys věděl, co ti sedí.

Takže experimentuj a najdi ten svůj zvuk!

140 slov
1.4 minut čtení
10. 11. 2024
Bedřich Hrdlička
Bedřich Hrdlička