Proč musím používat EQ, když mixuji kytaru a zpěv?
Když se pustím do mixování kytary a zpěvu, často se mi vybaví otázka, jakou roli hraje EQ v celém tom procesu. Proč vlastně potřebuju equalizér, když už mám nahrané stopy? Co to vlastně EQ dělá s mým zvukem? Zkoušel jsem mixovat bez něj, ale výsledek nebyl takový, jaký jsem si představoval. Jaké efekty může EQ vyvolat na kytaru nebo na vokály? Je opravdu nutné upravovat frekvence, nebo se dá dosáhnout dobrého zvuku i bez toho? Když mluvím o harmonických frekvencích a odstranění nežádoucích tonálních elementů, co konkrétně to znamená pro můj mix? Jak můžu zjistit, které frekvence zvýraznit a které potlačit? A co když mám pocit, že kytara přehlušuje zpěv nebo naopak? Jaký je nejlepší způsob, jak tyto dvě stopy vyvážit pomocí EQ? Opravdu se mi zdá, že EQ dokáže udělat zázraky, ale jak poznám, kdy je toho moc a kdy je třeba ubrat? Kde začít s úpravou frekvencí pro kytaru versus zpěv? Můžou mít různé styly hudby jinou potřebu použití EQ? Jak se vůbec dostat do správné rovnováhy mezi těmito dvěma prvky pomocí equalizace? Také se bojím, že když začnu příliš zasahovat do zvuku, ztratím ten přirozený charakter nástrojů. Jak si mám být jistý, že moje zásahy jsou prospěšné a ne na škodu? Jaké jsou důsledky špatného použití EQ a jak se tomu vyhnout? Tohle všechno mi vrtá hlavou a rád bych slyšel názory zkušenějších zvukových inženýrů nebo muzikantů na tohle téma.