Audacity.cz/Fórum/Jak vyvážit basy a výšky při mixování s EQ?

Jak vyvážit basy a výšky při mixování s EQ?

Při práci na svých skladbách v Audacity se neustále potýkám s problémem, jak správně vyvážit basové a výškové frekvence. Je mi jasné, že EQ hraje v tomto ohledu zásadní roli, ale někdy mám pocit, že se mi to nedaří úplně podle mých představ. Když zvýším basy, tak mi přijdou takové těžké a dusivé, zatímco když je snížím, tak mi chybí ta síla a plnost zvuku. Na druhou stranu, pokud příliš zdůrazním výšky, tak to všechno zní moc křičící a nepřirozeně. Jak tedy vlastně dosáhnout toho správného balancu? Existují nějaké konkrétní tipy nebo techniky, které by mi mohly pomoci při mixování? Je třeba se zaměřit na určité frekvence nebo využít nějaké specifické pluginy? Jak to vidíte vy? Měli byste nějaké rady pro někoho, kdo se snaží posunout své dovednosti v oblasti mixování? Díky za jakoukoli pomoc!

135 slov
1.4 minut čtení
10. 11. 2022
Dominik Rybář
Dominik Rybář

Když mixuješ, tak je dobrý se zaměřit na to, co přesně chceš v písničce zdůraznit. Basové frekvence (třeba 60-100 Hz) bys měl trošku zvýšit, ale pozor na to, aby to nebylo moc, jinak ti to zabije celkovou jasnost zvuku. Můžeš zkusit použít high-pass filtr na ostatní nástroje, abys basy nechal „dýchat“.

Co se výšek týče, tak zkus zvýraznit kolem 8-12 kHz, ale taky opatrně. Jestli je to moc křičící, můžeš si snižovat nějaké frekvence kolem 3-5 kHz, kde bývá hodně syčivých zvuků.

Někdy je dobrý poslouchat mix na různých reproduktorech nebo sluchátkách, protože to ti pomůže odhalit slabiny. Taky se neboj experimentovat s různými EQ pluginy – někdy můžeš najít ten správný zvuk až po pár pokusech. Nezapomeň na to, že méně je někdy víc – snaž se nebýt přehnaně agresivní s EQ. Drž si v hlavě celkové vyznění skladby a podle toho ladíš, co to potřebuje. Hodně štěstí!

149 slov
1.5 minut čtení
21. 6. 2023
Tomáš Vejvoda
Tomáš Vejvoda

Tak jo, s EQ to chce hlavně cítit a trochu experimentovat. Když ladíš basy, zkus se zaměřit na frekvence kolem 60-80 Hz pro ty pořádný basy, ale dávej pozor, abys to nepřehnal, jinak ti to sežere místo a bude to znít jako hromada bláta. Na výšky můžeš zkusit zvýšit kolem 10 kHz, ale opět – mírou šetři, jinak bude zvuk slyšet jako nějaký křičící pták.

Dobrý trik je použít „cut and boost“ techniku – když zvýšíš jednu frekvenci, zkus snížit jinou v blízkosti. Tím vyvážíš mix a nedojde k nabalování zvuku. Obvykle se hodně mixuje ve stereo, takže si dej pozor na to, jak se co chová na levé a pravé straně.

Pokud máš nějaké pluginy s vizualizací, tak to může hrozně pomoct; vidíš, kde ti co chybí nebo přebývá. A nakonec – poslouchej mix na různých zařízeních (sluchátka, repráky atd.), ať víš, jak to bude znít venku. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2023
Robert Coufal
Robert Coufal