Audacity.cz/Fórum/Jak nastavím EQ, aby vokály lépe vynikly?

Jak nastavím EQ, aby vokály lépe vynikly?

Chtěl bych se zeptat, jak správně nastavit ekvalizér v Audacity, aby moje vokály zněly jasněji a lépe vynikaly ve mixu. Zkoušel jsem už pár různých nastavení, ale pořád mám pocit, že se mi ztrácejí v ostatních nástrojích a zvucích. Vím, že je důležité vyzdvihnout určité frekvence, ale jaké konkrétní hodnoty nebo pásma bych měl upravit? Něco jsem slyšel o zvýšení kolem 3 kHz, ale nevím, jestli to je to pravé. Mám také problém s tím, že když přidám hodně středních frekvencí, tak se mi vokály začnou zdát příliš "hrobové" a nezní to dobře. Jak dosáhnout toho správného balancu mezi jasností a přirozeností? A co se týče basů a výšek - mám je nějak potlačit, nebo nechat tak, jak jsou? Poraďte mi prosím, jaký je nejlepší způsob, jak na to jít. Díky moc!

132 slov
1.3 minut čtení
3. 5. 2022
Zuzana Kadlecová
Zuzana Kadlecová

Na vokály je dobrý zaměřit se na frekvence kolem 2-4 kHz, to ti pomůže je vyzdvihnout. Zkus třeba zvýšit okolo 3 kHz, jak jsi zmínil, ale moc to nepřeháněj, jinak to zní moc agresivně. Pokud se ti zdají hrobové, můžeš zkusit mírně potlačit kolem 200-400 Hz, tam často vzniká ten "dunící" zvuk. Co se týče basů a výšek, basy nemusíš moc sahat, ale pokud jsou příliš silné, zkus je lehce ztlumit. Výšky pak můžeš zvýšit, ale opatrně, aby to nezpůsobilo sykavky. Celkově je dobrý najít ten správný balans a poslouchat to v kontextu celého mixu. Každý mix je jiný, tak experimentuj a poslouchej! Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
25. 5. 2021
Zuzana Kadlecová
Zuzana Kadlecová

Jasně, s vokály je to vždycky trochu ošemetný. Zkus se zaměřit na frekvence kolem 2-4 kHz, to je oblast, kde většina vokálů zní jasně a průrazně. Když zvýšíš tyhle pásma, tak by ti to mělo pomoct, ale dej pozor, ať to nepřeženeš – moc středů pak může znít jak hrob. Pokud začneš cítit, že je to moc "hrobový", tak zkus třeba snížit kolem 200-300 Hz, tím se zbavíš takovýho nehezkýho basu, co může vokály utopit. Co se týče basů a výšek, tak basy moc netahaj nahoru, ať to není rozmazaný. Výšky klidně lehce zvýšit, ale opatrně – ať to nezní jako plechovka. Experimentuj s tím, ale hlavně se neboj slyšet rozdíl v tom, co děláš.

115 slov
1.2 minut čtení
27. 12. 2024
Josef Havel
Josef Havel