Audacity.cz/Fórum/Proč mi nástroje přehlušují hlas? Jak můžu upravit mix?

Proč mi nástroje přehlušují hlas? Jak můžu upravit mix?

Nedávno jsem se pustil do nahrávání vlastních skladeb a narazil jsem na problém, který mě docela trápí. Když jsem začal mixovat, zjistil jsem, že můj hlas je neustále přehlušován nástroji, jako jsou kytara, bicí a klávesy. Zkoušel jsem různé úpravy, ale nic nepomáhá. Je to asi nějaký problém s mým nastavením v Audacity, ale vůbec nevím, co přesně dělám špatně. Mám pocit, že jsem se pokusil o změnu hlasitosti jednotlivých stop, ale výsledek je pořád stejný – můj zpěv se ztrácí v té zvukové hmotě. Možná by to mohlo být i tím, jaké efekty používám? Nebo jak správně nastavit EQ? Opravdu bych potřeboval poradit, jak na mixování tak, aby můj hlas vynikl. Existuje nějaký jednoduchý tip nebo trik, jak to udělat? A co se týče panoramatu – je lepší mít hlas uprostřed nebo ho posunout do strany? Vím, že každý má jiný styl a přístup k mixu, ale budu vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenost. Děkuji a doufám, že někdo pomůže!

161 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2024
Matěj Prokop
Matěj Prokop

Myslím, že máš problém s vyvážením mixu. Zkus zkontrolovat, jaké frekvence používáš pro vokály a nástroje. Většinou je dobrý nápad udělat EQ pro hlas, abys odstranil některé nízké frekvence, třeba pod 100 Hz, a zvýraznil střední frekvence okolo 3-5 kHz, kde je většinou většina zpěvu. Tím by se měl hlas trošku prosadit.

Zkus taky snížit hlasitost některých nástrojů, zvlášť těch, které mají podobnou frekvenční oblast jako tvůj hlas. Možná bys mohl zkusit i kompresi na vokálech – to může pomoct udržet hlas silnější i když hraje zbytek kapely.

Co se panoramatu týče, většinou je lepší mít vokály uprostřed, aby byly dominantní. Můžeš zkusit lehce posunout nástroje do stran, aby to nehrálo všechno na jednom místě.

A pokud používáš nějaké efekty jako reverb nebo delay, dej pozor, abys to s nimi nepřehnal – moc efektů může zabalit zvuk a zakrýt hlas. Zkrátka hraj si s tím a experimentuj – mixování je hodně o tom najít správnou rovnováhu.

155 slov
1.6 minut čtení
13. 11. 2024
Denisa Karásková
Denisa Karásková

Když ti nástroje přehlušují hlas, je dobrý se zaměřit na pár věcí. První, co můžeš zkusit, je EQ. Zkus snížit frekvence kolem 200-400 Hz u nástrojů, protože tyhle frekvence můžou dost zakrývat vokály. Hlavně se zaměř na to, aby vokály měly jasnější a čistší zvuk, zkus zvýšit frekvence kolem 3-5 kHz. Další věc je hlasitost – někdy stačí jen trošku zvednout úroveň vokálů v mixu. A panoramování – většinou se doporučuje mít zpěv uprostřed, aby byl jasně slyšet. Když ho posuneš do strany, můžeš tím ztratit na důrazu. Také si dej pozor na kompresi, aby se ti nezdálo, že je hlas slabý. Taky zkuste použít reverb opatrně, moc efektů může zamaskovat tvůj hlas. Drž se toho jednoduchého a zkoušej různé kombinace – nejlepší je uši, co to poslechnou pořádně.

129 slov
1.3 minut čtení
13. 8. 2024
Antonín Vyskočil
Antonín Vyskočil