Audacity.cz/Fórum/Jak třídit vzorky v Audacity, abych je snadno našel?

Jak třídit vzorky v Audacity, abych je snadno našel?

Když pracuji v Audacity, čím víc vzorků a zvukových efektů mám, tím víc se mi to plete. Mám tu spoustu různých nahrávek, smyček a dalších zvukových souborů, ale jak mám vlastně třídit ty vzorky, aby se mi v tom dobře orientovalo? Mám na mysli, jestli existují nějaké tipy nebo triky, jak si to uspořádat tak, aby bylo snadné najít přesně to, co potřebuji. Slyšel jsem o různých technikách, jako je pojmenovávání souborů nebo vytváření složek, ale nevím přesně, jak to provést v praxi. Třeba jestli mám každý vzorek pojmenovat podle žánru nebo podle typu zvuku? A co takhle využití nějakých barevných značek nebo jiných vizuálních pomůcek přímo v Audacity? Je možné nějakým způsobem k těm vzorkům přidat poznámky nebo popisy? Děláte si třeba nějaké seznamy oblíbených vzorků? Jaký systém používáte pro správu těchto zvukových souborů? Rád bych měl přehled o svých vzorcích i při větším množství nahrávek. Jaké máte zkušenosti s tříděním vzorků v Audacity? Jak postupujete vy?

158 slov
1.6 minut čtení
2. 4. 2022
Jiří Štěpán
Jiří Štěpán

Třídění vzorků v Audacity může být trochu chaos, ale pár tipů ti může pomoct. Hlavně, co se týče pojmenovávání souborů, doporučuji dávat jasné a výstižné názvy. Například použij žánr a typ zvuku – něco jako "rock_bicí_01" nebo "ambient_smyčka_02". Tak víš hned, co to je. Složky jsou taky super – rozděl si to podle stylu, jako je pop, techno, akustika atd.

Dohromady si klidně udělej seznam oblíbených vzorků mimo Audacity, třeba v Excelu nebo Google Docs, kde můžeš mít odkazy na soubory a poznámky k nim. V Audacity si můžeš používat i barevné značky pro odlišení různých typů zvuků přímo v projektu – to ti pomůže rychleji se zorientovat.

Poznámky nebo popisy k jednotlivým vzorkům se do audiosouborů přidávat nedají, ale klidně si je piš do toho seznamu nebo do textového souboru. Hlavně buď systematický a nezapomeň pravidelně procházet a uklízet vzorky, aby nedocházelo k přetížení. Když to uděláš takhle, mělo by to být mnohem snazší.

153 slov
1.5 minut čtení
16. 7. 2021
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová

Když pracuju v Audacity, tak se snažím mít ve vzorcích pořádek, jinak to jde do háje. Nejdřív si vždycky dám vzorky do různých složek podle typu, třeba smyčky, efekty, nahrávky atd. Každý soubor pak pojmenuju tak, aby bylo jasný, co to je – třeba podle žánru nebo konkrétního zvuku. To dost šetří čas při hledání.

V Audacity sice nemůžeš přidávat poznámky přímo k vzorkům, ale já si dělám seznam oblíbených zvuků v textovém souboru nebo nějaký jednoduchý excel. Když chci něco rychle najít, kouknu tam.

Zkoušel jsem i barevné značky pro rozlišení různých typů stop, ale není to úplně ono, když máš víc projektů. Lepší je mít to fakt rozdělené už v těch složkách na disku. Jo a nezapomínej na pravidelnou údržbu – občas projít vzorky a smazat ty, co už nevyužiješ. Drž se toho a nebudeš mít bordel.

139 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2023
Jan Pecka
Jan Pecka