Audacity.cz/Fórum/Jak rychle přidat nové vzorky do sbírky v Audacity?

Jak rychle přidat nové vzorky do sbírky v Audacity?

Nedávno jsem začal experimentovat s Audacity a už se mi podařilo vytvořit pár zajímavých projektů, ale mám pocit, že moje sbírka zvukových vzorků je trochu omezená. Rád bych věděl, jestli existuje nějaký snadný a rychlý způsob, jak přidat nové vzorky do mé sbírky v Audacity, abych mohl ještě více rozšířit své možnosti při editaci a míchání zvuku. Narazil jsem na pár tutoriálů, ale většinou se zaměřují na pokročilejší techniky, a já bych chtěl něco přímočařejšího. Zajímalo by mě, zda je možné importovat vzorky přímo z nějakých online zdrojů nebo jestli musím nejprve stáhnout zvuky na svůj počítač a teprve potom je nahrát do Audacity. Jaké jsou nejlepší praktiky pro organizaci těchto vzorků? Mám obavy, že pokud nebudu mít systém, tak se mi to všechno brzo zamotá. Máte někdo zkušenosti s tímto procesem? Jaké máte tipy na rychlé přidání zvukových efektů nebo hudebních sekvencí? Ocenil bych jakékoli rady nebo triky, které by mi mohly ušetřit čas a zjednodušit celý proces. Děkuji!

160 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Alois Řezáč
Alois Řezáč

Není to žádná věda, jak přidat vzorky do Audacity. Můžeš hledat zvuky na webu – spousta stránek má zdarma zvukové efekty nebo smyčky. Stačí je stáhnout do počítače a pak v Audacity použít možnost "Importovat". Otevřeš soubor, najdeš to, co jsi stáhl, a hned to můžeš použít v projektu. Co se organizace týče, doporučuji si udělat složky na počítači podle typu zvuku – třeba "efekty", "hudba", "vokály". Takhle rychle najdeš, co potřebuješ. A klidně si udělej i nějakou jednoduchou databázi v excelu nebo poznámkách, kde si zapíšeš, co máš za vzorky a odkud jsou. Ušetří ti to čas, když budeš hledat něco konkrétního. Takže hurá do toho!

107 slov
1.1 minut čtení
24. 7. 2022
Pavla Jedličková
Pavla Jedličková

Přidávání vzorků do Audacity je vlastně docela jednoduchý proces. Můžeš to udělat tak, že si stáhneš zvuky z různých webů s free zvuky, jako jsou Freesound nebo Zapsplat. Většinou stačí kliknout na "download" a zvuk se ti uloží do PC. Pak jen otevřeš Audacity a vybereš "Import" -> "Audio" a vybereš ten soubor.

Pokud chceš být organizovaný, doporučuji udělat si složku na zvuky a třídit je podle kategorií – třeba efekty, hudba, hlasy apod. To ti pak ušetří čas, když budeš něco hledat. Taky můžeš zvuky přejmenovat, aby byly názvy jasné hned na první pohled.

Jinak neexistuje moc způsobů jak importovat přímo z internetu do Audacity, většinou to chce mít zvuky stažené nejdřív. Ale zkus se podívat na pluginy nebo knihovny, co by mohly obohatit tvoji sbírku. Hodně štěstí!

129 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2023
Bedřich Kopal
Bedřich Kopal