Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když šumění ve zvuku přehluší moje video?

Co dělat, když šumění ve zvuku přehluší moje video?

Nedávno jsem narazil na problém, který mě trápí, když se snažím vytvořit nějaké videa. Vždycky, když to pak poslouchám, tak mám pocit, že šumění a různé zvuky v pozadí doslova přehlušují to, co chci říct. Je to fakt frustrující, protože vím, že se snažím udělat něco kvalitního a místo toho mám pocit, že diváci vůbec nechápou, co říkám. Myslím, že používám mikrofon, který by měl být v pořádku, ale možná dělám něco špatně při natáčení nebo pak při úpravách. Zkoušel jsem různé nastavení zvuku v počítači a dokonce i Audacity, ale pořád to není ono. Mám dojem, že i po úpravě zůstává nějaký šum na pozadí a já nevím, jak ho odstranit nebo jestli ho vůbec lze odstranit bez ztráty kvality mého hlasu. Není to jen o tom, že bych chtěl mít čistý zvuk - chci, aby moje videa měla nějakou úroveň a lidi se na ně rádi dívali. Nevíte někdo, co bych mohl zkusit? Jaké tipy nebo triky byste doporučili? Existují nějaké speciální pluginy nebo efekty v Audacity, které pomohou? A co takhle nahrávání? Měli bychom natáčet v tichém prostředí? Každý názor a rada by mi dost pomohla.

189 slov
1.9 minut čtení
17. 6. 2023
Pavel Slavík
Pavel Slavík

Zní to jako blbá situace. Pokud šumění přehlušuje tvůj hlas, tak pár tipů. Zkus nahrávat v klidným prostředí, to je základ. Místnost bez echo a co nejméně ruchu zvenku. Můžeš zkusit i nějaký pop filtr na mikrofon, pomáhá to.

Pak v Audacity zkus použít Noise Reduction – vyber si část zvuku, kde je jen šum, a pak to aplikuj na celý track. Někdy to funguje dobře, jindy ne, záleží na kvalitě originálního zvuku. Taky si hraj s EQ – snížení některých frekvencí může pomoct zlepšit čistotu tvého hlasu.

Nezapomeň si nastavit mikrofon správně – ideálně blízko ke zdroji zvuku a hodně daleko od šumu. Pokud máš možnost, vyzkoušej jiný mikrofon, někdy je lepší investice do lepšího zařízení než se trápit se šumem. Hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
10. 10. 2023
Miroslav Starý
Miroslav Starý

Myslím, že první věc, co bys měl zkusit, je nahrávat v co nejtišším prostředí. Zkus se vyhnout místnostem s hodně ozvěnou nebo hlukem z ulice. Co se týče mikrofonu, zkontroluj, jestli nemáš nějaký šum z kabelů nebo jestli není mikrofon špinavý. Potom, když už máš nahrávku, tak v Audacity můžeš použít nástroj na odstranění šumu. Vyber kousek ticha, kde je jen šum, a pak použij "Noise Reduction" na celou stopu. Taky si hraj s EQ, snížením basů může pomoct vyčistit zvuk. Ať to pak zní lépe. Zkus taky přidat nějaké filtry nebo efekty jako kompresor – to ti může pomoci udržet hlas na stejné úrovni bez moc velkých výkyvů. Furt to chce experimentovat, ale určitě se dá dosáhnout lepšího zvuku!

120 slov
1.2 minut čtení
4. 11. 2023
Aleš Brož
Aleš Brož