Audacity.cz/Fórum/Nastavení mikrofonu pro nahrávání zvuku

Nastavení mikrofonu pro nahrávání zvuku

Mám dotaz ohledně nastavení mikrofonu, protože chci začít nahrávat zvuk a potřebuju, aby to znělo co nejlépe. Mám doma několik mikrofonů, ale nevím, jak je správně nastavit pro nahrávání. Mám USB mikrofon a pak mám ještě klasický kondenzátorový mikrofon, který používám přes zvukovou kartu. Jaký je nejlepší způsob, jak nastavit úroveň hlasitosti? Měl bych se bát nějakého šumu nebo zpětné vazby? Jak to vlastně funguje? Zkoušel jsem už pár věcí, ale zdá se mi, že nahrávky nejsou tak kvalitní, jak bych chtěl. Když nahrávám, tak to občas vypadá jako by mikrofon nebyl dost citlivý nebo naopak chytal příliš mnoho okolního zvuku. Jak mám tedy správně nastavit gain a další parametry? A co třeba umístění mikrofonu? Je lepší mít ho blíž k ústům nebo dál? Také jsem slyšel něco o různých režimech snímání - co to vlastně znamená a který bych měl zvolit pro mluvení nebo zpívání? Vím, že je důležité mít dobré akustické prostředí, ale co když nahrávám doma a nemám ideální podmínky? Měli byste mi doporučit nějaké tipy nebo triky na optimalizaci zvuku během nahrávání? Děkuji za jakoukoli pomoc!

180 slov
1.8 minut čtení
11. 11. 2022
Romana Drábková
Romana Drábková

Myslím, že to chce pár věcí zkontrolovat. Nejdřív k tomu gainu – měl bys ho nastavit tak, aby ti to při nahrávání nešumělo, ale zároveň aby nebyl moc nízko. Když mluvíš, zkus mít hodnotu kolem -12 dB až -6 dB na úrovni signálu. Hlavně se vyhnout červeným zónám, to znamená přebuzení. Pokud jde o šum a okolní zvuky, můžeš zkusit mikrofon trochu oddálit nebo použít pop filtr, to by mělo pomoct s plosivními zvuky a šumem.

Umístění mikrofonu je důležitý – ideálně by měl být 15-30 cm od úst, ale záleží na tom, jaký máš mikrofon a jak moc je citlivý. Co se týče režimů snímání, pokud chceš nahrávat mluvení nebo zpěv, cardioid (srdcovitý) režim je většinou nejlepší volba, protože zachytí zvuk přímo zepředu a méně z okolí.

Pokud nemáš ideální akustické prostředí, zkus nahrávat v místnosti s co nejvíc měkkými povrchy – závěsy, koberce a polštáře můžou pomoci potlačit odrazy. Někdy taky stačí nahrávat v menším prostoru. Hlavně nepanikař a experimentuj s různými nastaveními a umístěním mikrofonu, všechno chce čas a praxi.

172 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2024
Vojtěch Kubíček
Vojtěch Kubíček

Nastavení mikrofonu může být fakt oříšek. U USB mikrofonu je to většinou jednodušší, stačí ho zapnout a nastavit v počítači. Podívej se na úrovně hlasitosti v systému, ideálně bys měl mít gain na cca 70-80%. U kondenzátorového mikrofonu to už chce víc pozornosti, protože tam hraje roli zvuková karta a její nastavení. Zkus si nastavit gain tak, aby si při mluvení nebo zpívání byl na max -10 dB na měřáku, to je tak akorát bez přebuzení.

Co se týče umístění mikrofonu, je lepší mít ho blízko úst (tak 15-20 cm), abys minimalizoval okolní hluk. Ale pozor na plosné zvuky jako písmena P a B, zkus použít pop filtr nebo alespoň nějakou utěrku před mikrofon.

Režimy snímání - pokud máš kondenzátorový mikrofon s víc režimy, pro mluvení je nejlepší cardioid, chytá zvuk hlavně z přední strany a minimalizuje šum ze stran a zezadu. Když se zpívá, můžeš zůstat u cardioid taky.

Když nahráváš doma, zkus najít klidnou místnost, kde je co nejmíň ozvěny – třeba dej kolem sebe polštáře nebo deky. A pokud můžeš, vypni všechny věci co dělají hluk (ventilátory, lednice atd.). Zkus si udělat pár testovacích nahrávek a poslouchej je, abys zjistil, co se dá vylepšit. Hodně štěstí!

198 slov
2 minut čtení
12. 10. 2024
Milan Kovařík
Milan Kovařík