Audacity.cz/Fórum/Jak správně synchronizovat zvuk s videem v Audacity?

Jak správně synchronizovat zvuk s videem v Audacity?

Nedávno jsem se pustil do editace videa a chci, aby zvuk seděl přesně s obrazem. Používám Audacity, což je skvělý nástroj na zpracování audia, ale mám s tím problém. Zkoušel jsem importovat video a extrahovat zvuk, ale když pak upravuji audio stopy, pořád to nějak nepasuje. Nevíte, jak přesně a efektivně synchronizovat zvuk s videem v Audacity? Mám pocit, že některé části se mi posouvají nebo se prostě neslučují tak, jak bych chtěl. Jaké máte tipy na to? Potřeboval bych nějaký návod nebo krok za krokem postup, co udělat, abych měl zvuk a video perfektně sladěné. Zkoušel jsem i různá nastavení exportu, ale výsledek je pořád stejný. Existuje nějaký speciální trik nebo technika, kterou byste doporučili? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, abych se v tom neztratil. Díky moc!

130 slov
1.3 minut čtení
23. 2. 2023
Karel Koudelka
Karel Koudelka

Synchronizace zvuku s videem v Audacity může být trochu oříšek, ale tady je pár tipů, co ti můžou pomoct. První věc, co udělej, je otevřít video v nějakém programu, co ti umožní extrahovat zvuk a pak ho importovat do Audacity. Když už máš zvukovou stopu, tak si ji pořádně poslechni a zjisti, kde se to neshoduje s obrazem.

Můžeš použít funkci "Zvětšit" (Ctrl + 1) pro lepší přehlednost a snaž se najít jasné místa jako jsou výbuchy nebo mluvení. Pak si dej na časovou osu nějaké značky ("Label Track"), abys měl přehled o tom, kde by co mělo být. Pokud je zvuk posunutý, můžeš ho jednoduše posunout doprava nebo doleva pomocí nástroje pro přesun (Time Shift Tool).

Když jsi spokojený, exportuj to jako WAV nebo MP3. Nezapomeň zkontrolovat nastavení exportu, protože někdy může být problém i tam. Taky se ujisti, že máš stejnou vzorkovací frekvenci jako ve videu, jinak se ti to může zkrátit nebo prodloužit.

Pokud se ti to pořád nedaří, možná by stálo za to vyzkoušet jiný program na editaci videa jako DaVinci Resolve nebo HitFilm Express – mají lepší nástroje na synchronizaci zvuku a videa. Držím palce!

187 slov
1.9 minut čtení
3. 9. 2024
Matěj Prokop
Matěj Prokop

Pokud chceš synchronizovat zvuk s videem v Audacity, tak prvně doporučuju extrahovat zvuk z videa. Můžeš použít nějaký program jako VLC nebo FFmpeg. Pak už jenom otevři ten zvuk v Audacity. Když upravíš audio, může se ti stát, že se to posune, takže je dobrý mít na paměti, kolik jsi toho uřízl nebo přidal.

Zkus si nastavit metronom během editace, abys měl lepší představu o tom, jak to sedí. Při exportu do formátu jako WAV nebo MP3 dej pozor na vzorkovací frekvenci – aby se to potkalo s videem, měl bys mít stejnou jako má tvoje video.

Před exportem si udělej náhled a pusť to s videem, abys viděl, jak to vypadá. Pokud pořád nejsou věci v cajku, můžeš si zvuk rozdělit na části a posunout je trošku, až to bude sedět. Jo a pokud používáš efekty nebo změny rychlosti, dávej pozor, protože to může taky narušit synchronizaci. Tak držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
8. 11. 2023
Dominik Rybář
Dominik Rybář