Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum ze zvukové stopy videa pomocí Audacity?

Jak odstranit šum ze zvukové stopy videa pomocí Audacity?

Potřebuju poradit ohledně Audacity, konkrétně jak se zbavit šumu v audio stopě, která je součástí videa. Když nahrávám něco zajímavého, tak často bohužel slyším různé šumy na pozadí, jako třeba hučení klimatizace nebo ruchy z ulice. Já mám video, který bych chtěl zveřejnit, ale to pozadí mi tam vůbec nesedí. Zkoušel jsem už různé věci a upravit to ve videu se mi nedaří, tak mě napadlo použít Audacity. Vím, že je to skvělý nástroj na úpravu zvuku a určitě by mi mohl pomoct. Nevíte někdo, jak přesně postupovat? Jak dostat audio stopu z videa do Audacity a jak pak provést odstranění šumu? Mám nějaké základní znalosti o tom, jak Audacity funguje, ale ne úplně detailní. Zajímalo by mě také, jak moc to ovlivní kvalitu zvuku, jestli je možné dosáhnout čistějšího zvuku bez ztráty nějakých důležitých detailů. A co když se mi nepodaří šum úplně odstranit? Existuje nějaký způsob, jak to udělat ještě lépe? Budu rád za každou radu nebo tip na tutoriál, který by mi mohl pomoci. Díky moc!

169 slov
1.7 minut čtení
11. 7. 2024
Antonín Zlámal
Antonín Zlámal

Tady je jednoduchý postup, jak vyčistit zvuk v Audacity. Nejprv si musíš dostat zvukovou stopu z videa. K tomu použij nějaký program na extrakci zvuku, třeba VLC nebo online nástroje. Jakmile máš audio soubor, otevři ho v Audacity.

Pak si najdi část, kde je jen šum, bez mluvení nebo jiných zvuků. Označ tu část myší a pak jdi na Efekty -> Odstranit šum. Klikni na "Získat profil šumu". Teď označ celou stopu (Ctrl+A) a znovu otevři Efekty -> Odstranit šum. Tady si můžeš nastavit úroveň odstranění šumu, ale dej pozor, abys to nepřehnal, jinak ztratíš i detaily.

Po aplikaci efektu si poslechni výsledek a pokud je to pořád slabota, můžeš zkusit udělat ten samý proces víckrát nebo si hrát s nastavením.

Když to nebude úplně ideální, zkus třeba přidat lehkou kompresi nebo ekvalizér pro lepší zvuk. A pokud ti jde o kvalitu, nejlepší je mít co nejkvalitnější nahrávku už od začátku. Takže pokud je to možné, příště zkus nahrávat na klidnějším místě alebo s lepším mikrofonem.

164 slov
1.6 minut čtení
26. 5. 2023
Milena Khýrová
Milena Khýrová

Je to docela jednoduchý proces. Nejprve si musíš vyextrahovat audio stopu z videa. Můžeš použít nějaký program jako VLC nebo třeba Online-Video-Cutter. Po vytažení souboru ho otevři v Audacity. Pak se zaměř na část, kde je jen šum (bez mluvení nebo jiných zvuků), to je důležitý krok. Označ tu část a jdi do menu Efekty – vyber ‚Odstranit šum‘ a klikni na ‚Získat profil šumu‘.

Potom označ celou stopu (Ctrl + A) a znovu v Efektech vyber ‚Odstranit šum‘ a nastav si úroveň, jak moc chceš šum potlačit. Zkus to třeba na 12 dB a uvidíš, jak to bude znít. Můžeš si to poslechnout, jestli je to ok, nebo zkusit jiný hodnoty.

Co se týče kvality, trošku se může změnit, hlavně pokud tam máš nějaké jemné detaily, ale většinou to bude lepší bez toho šumu. Když se ti to nepodaří odstranit úplně, můžeš zkusit i EQ (ekvalizér) a trochu doladit frekvence, aby se to lépe poslouchalo. Taky pomůže přidat trochu reverb, aby to neznělo tak mrtvě.

Kdyby něco nefungovalo nebo bys měl další dotazy, určitě se ptej, je toho víc, co se dá dělat!

184 slov
1.8 minut čtení
21. 5. 2023
Eduard Starý
Eduard Starý