Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit delay pro prostorový zvuk?

Jak nastavit delay pro prostorový zvuk?

Zdravím všechny, už nějakou dobu se snažím vylepšit zvukové stopy, které tvořím v Audacity, a narazil jsem na otázku ohledně efektu delay. Mám pocit, že bych chtěl, aby moje skladba zněla víc prostorově a plněji. Proto se ptám, jak přesně nastavit delay tak, aby to mělo ten správný efekt? Mám několik stop, které chci zkombinovat, ale zatím to zní dost plochě. Jaké jsou nejlepší techniky pro dosažení zajímavého prostoru ve zvuku? Zkoušel jsem už pár základních nastavení, ale chybí mi ten wow efekt. Je lepší použít kratší nebo delší delay? A co se týče feedbacku, jak by měl být nastavený? Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké specifické frekvence, na které bych se měl zaměřit při aplikaci delay efektu. Jaké pluginy nebo efekty doporučujete pro vytváření prostoru ve skladbách? Budu vděčný za jakoukoli radu nebo tipy, protože chci, aby moje hudba zněla co nejlépe a opravdu mě zajímá, jak maximalizovat prostorovost zvuku pomocí delay. Díky moc!

155 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2020
Vladimír Bečka
Vladimír Bečka

Takže, delay je fakt skvělej způsob, jak přidat prostorovost do tvýho zvuku. Obecně platí, že kratší delay (třeba kolem 20-50 ms) dává víc hustoty a může to znít jako širší stereo obraz, zatímco delší delay (100 ms a víc) může vytvořit víc echo efekt. Měj na paměti, že když nastavíš feedback, tak bys neměl jít příliš vysoko, jinak ti to zvuk zamotá. Zkus začít třeba na 30-50% a upravit podle toho, jak to zní.

Co se týče frekvencí, zkus vyhnout se moc nízkým frekvencím pro delay, protože to může udělat zvuk bahnitým. Zaměř se spíš na střední až vysoké frekvence. Dobře funguje i kombinace s reverbem na pozadí – to ti dodá víc hloubky.

Pokud jde o pluginy, doporučuji vyzkoušet něco jako Valhalla Delay nebo EchoBoy – maj fajn možnosti a zvuk. V Audacity taky můžeš použít ten základní delay efekt, ale trochu si pohrát s nastavením může udělat zázraky. Nezapomeň experimentovat a poslouchat, co ti funguje nejlíp. Hlavně si užij ten proces!

162 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2023
Miroslav Macháč
Miroslav Macháč

Delay efekt může fakt změnit zvuk. Někdo radí zkusit kratší delay, třeba 20-50 ms, to prý vytváří víc takovej hustší zvuk. Délka záleží na tempu skladby, ale když jdeš do delších delayů, třeba přes 100 ms, můžeš dostat víc prostorový pocit. Feedback nastavíš tak, aby to nebylo moc agresivní, jinak se to začne motat, ale lehkej feedback může dodat hloubku.

Frekvence? Zkus se vyhnout basovým frekvencím, tam to může udělat nepořádek. Chceš spíš hrát s mid a high frekvencema, aby to znělo čisto. Klidně si zahraj s EQ před delayem, abys vylepšil ten celkovej zvuk.

Co se pluginů týče, doporučuji vyzkoušet něco jako Valhalla Delay nebo EchoBoy. Jsou fakt dobrý a dají ti spoustu možností jak si pohrát s prostorem. Nakonec to chce experimentovat a slyšet, co funguje nejlíp pro tvoje skladby.

131 slov
1.3 minut čtení
19. 6. 2022
Radek Adamec
Radek Adamec