Audacity.cz/Fórum/Použití reverb na vokály – jak na to?

Použití reverb na vokály – jak na to?

Zajímalo by mě, jestli je v pořádku použít reverb na vokály při mixování. Když nahrávám zpěv, občas mám pocit, že by to mohlo znít lépe s nějakým odrazem nebo prostorem. Ale nevím, jak moc je to běžné a jestli je nějaký zvláštní způsob, jak reverb aplikovat, aby to nezaplnilo zvuk a neztratilo kvalitu. Mám zkušenosti s Audacity, ale nikdy jsem se do toho pořádně nepustil. Jaké efekty jsou nejlepší pro vokály? Kolik toho reverb mám přidat? A co třeba různé typy reverbu – je lepší používat hall nebo plate? Slýchal jsem, že některé styly hudby vyžadují jiný přístup k reverbům, takže bych chtěl vědět, jak to funguje v různých žánrech. Jakou správnou techniku použít, abych dosáhl čistého zvuku, ale zároveň ten pocit prostoru? Pokud máte nějaké tipy nebo triky, budu moc rád za každou radu.

135 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2023
Vladimír Štěpán
Vladimír Štěpán

Reverb na vokály je fakt běžná věc, když se to dělá správně. Hlavně se snaž nepřehnat to, aby ti to nezaplnilo zvuk. Začni s mírným nastavením – třeba tak 20-30% mixu. Hall reverb je skvělej pro balady a pomalejší věci, zatímco plate může dodat víc jasnosti a detailu, takže pro rock nebo pop by mohl být lepší. Nastav si kratší decay time, pokud chceš, aby vokály zůstaly vpředu a nebyly zakryté ostatníma nástrojema. Zkoušej i delší pre-delay, aby se oddělila suchá stopa od reverbu, to hodně pomůže s čistotou zvuku. Každý žánr má svoje specifika, tak se neboj experimentovat a poslouchat, co ti sedí. A nezapomeň na EQ – trošku odříznout spodní frekvence reverbu může taky hodně pomoct. Takže jo, hraj si s tím a najdi ten správnej feeling.

129 slov
1.3 minut čtení
21. 10. 2022
Kamila Šilhavá
Kamila Šilhavá

Použití reverbu na vokály je naprosto běžné a může fakt hodně pomoct, když chceš dodat hlasu prostor a hloubku. Důležitý je ale najít tu správnou míru, aby to nezaplnilo zvuk. Zkus začít s menším množstvím reverbu a postupně přidávat, dokud to nezní přirozeně. Obecně se doporučuje držet se kolem 15-25% mixu, ale záleží na stylu hudby.

Co se týče typů reverbu, hall dá víc prostoru a je dobrý pro balady a pomalejší skladby. Plate je rychlejší a může znít víc „čistě“, což je fajn pro pop nebo rock. Takže jo, v podstatě záleží na tom, co děláš za žánr.

A další tip – zkus použít i delay spolu s reverbem, to může vytvořit zajímavější prostorový efekt. Nezapomeň taky na EQ, můžeš trochu ořezat basy na reverb kanálu, aby to nezní moc blátivě. Takže experimentuj a najdi si to, co ti sedí. Hlavně si dej pozor, aby vokály zůstaly čitelné.

147 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2021
Jaroslava Vrbová
Jaroslava Vrbová