Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit úroveň zvuku v Audacity?

Jak správně nastavit úroveň zvuku v Audacity?

Když pracuji s Audacity, často se potýkám s tím, jak správně nastavit úroveň zvuku. Mám pocit, že někdy je to příliš tichý a občas zase příliš hlasitý. Třeba když nahrávám svůj hlas, chci, aby byl jasný a slyšitelný, ale zároveň nechci, aby praskal a byl nepříjemný na poslech. Zkoušel jsem různé metody, jako je úprava hlasitosti v mixeru nebo použití efektů, ale stejně si nejsem jistý, jak najít tu ideální rovnováhu. Mělo by to být nějaké konkrétní číslo na meteru? Jak moc by se měl zvuk pohybovat při nahrávání a jak to ovlivňuje konečný výsledek? Jak se dá zjistit, jestli je zvuk správně nastavený a co dělat, když je nahrávka příliš slabá nebo naopak příliš hlasitá? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké tipy nebo triky pro úpravu úrovně zvuku při editaci a co bych měl sledovat při poslechu nahrávky na různých zařízeních. Doufám, že mi někdo poradí, protože bych rád zlepšil kvalitu svých nahrávek a udělal je co nejprofesionálnější!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 9. 2024
Marcela Soukupová
Marcela Soukupová

Nastavit úroveň zvuku v Audacity může být trochu oříšek, ale pár tipů ti pomůže. Když nahráváš, snaž se mít úroveň kolem -12 dB až -6 dB na meteru, to je takový dobrý rozsah pro vokály. Když se ti to blíží k 0 dB, tak už může docházet k přebuzení a praskání, což určitě nechceš.

Pokud je nahrávka příliš slabá, můžeš zkusit zvýšit gain na mikrofonu před nahráváním nebo pak použít efekt Normalize nebo Compressor v Audacity při editaci. Naopak, když je to moc hlasité, můžeš snížit hlasitost v mixeru nebo použít Limiter.

Důležité je taky poslouchat nahrávku na různých zařízeních – sluchátkách, reproduktorech, telefonu – protože to ti řekne, jak dobře se to přenáší. Zkus si taky udělat pár testovacích nahrávek a experimentovat s nastavením, dokud nenajdeš to správné. Hlavně buď trpělivý a postupně si na to zvykneš.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 9. 2024
Adéla Šilhavá
Adéla Šilhavá

Když nahráváš v Audacity, je důležitý najít tu správnou úroveň zvuku. Obecně bys měl mít úroveň tak, aby se ti meter pohyboval mezi -12 dB a -6 dB, což je fajn rozmezí pro mluvené slovo. Když je to moc tichý, tak to pak můžeš v postprodukci zvednout, ale pozor na přebuzení – to pak praská. Pokud chceš, aby byl zvuk jasnejší, můžeš zkusit EQ a zdůraznit výšky. Při editaci se neboj použít normalizaci nebo kompresi, to ti taky pomůže udržet úroveň zvuku konstantní. Když si pak poslechneš nahrávku na různých zařízeních, sleduj, jestli je pořád slyšet a netrhá to uši. A pokud je nahrávka slabá, klidně ji vezmi a zvýš hlasitost v Audacity, ale dej bacha na ty peaks. Měj prostě na paměti, že ideální zvuk je o rovnováze a trošku experimentování.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2025
Eduard Hájek
Eduard Hájek