Audacity.cz/Fórum/Šumí mi pozadí při úpravě zvuku, co s tím?

Šumí mi pozadí při úpravě zvuku, co s tím?

Když pracuji na svých nahrávkách v Audacity, všiml jsem si, že mi při úpravě zvuků šumí pozadí. Je to docela otravné, protože chci, aby mé audio bylo čisté a profesionální. Nejspíš dělám něco špatně, ale nevím přesně co. Používám standardní mikrofon a snažím se vše upravit podle několika tutoriálů, které jsem našel online, ale ten šum prostě přetrvává. Zkoušel jsem i různé efekty a filtry, ale výsledek není takový, jaký bych si představoval. Může to být tím, že mám špatné nastavení nebo že nahrávám v nevhodném prostředí? Jaké kroky bych měl podniknout, abych se toho rušivého zvuku zbavil? Existují nějaké konkrétní techniky nebo možnosti úprav v Audacity, které by mi mohly pomoci? Byl bych vděčný za jakoukoli radu od zkušenějších uživatelů. Děkuju!

122 slov
1.2 minut čtení
2. 10. 2024
Kristýna Jelínková
Kristýna Jelínková

Zní to, že máš problém se šumem, což je dost běžné. První věc, co bych zkusil, je zkontrolovat mikrofon. Třeba ho máš moc daleko od úst nebo je špatný. Zkus nahrávat v klidnějším prostředí, aby ses vyhnul okolním zvukům. Audacity má funkci Noise Reduction, co ti může pomoct. Označíš kus ticha, kde je slyšet jen šum, a pak to použiješ na celej track. Taky se podívej na EQ – možná bys mohl odstranit nežádoucí frekvence. A ještě jeden tip: zkus nahrávat s nižšími gainy, aby se ti to nesčítalo. Hlavně experimentuj a nezapomeň si udělat zálohy před každou změnou.

99 slov
1 minut čtení
3. 8. 2023
Marcela Fialová
Marcela Fialová

Mě šum taky trápil, než jsem se naučil pár triků. Za prvé, zkontroluj si, kde nahráváš. Pokud je tam moc hluku z okolí, tak to funguje blbě. Zkus to nahrávat v nějaký místnosti s kobercem nebo polštářema, to může hodně pomoct. Další věc, co mi pomohla, bylo nastavování citlivosti mikrofonu. Můžeš zkusit snížit gain, abys nebral tolik okolního zvuku.

V Audacity máš možnost použít „Noise Reduction“, což ti umožní odstranit šum. Stačí si vybrat kousek ticha a nechat program analyzovat šum a pak to aplikuješ na celou stopu. Někdy pomůže i EQ – zkus snížit frekvence kolem 200-400 Hz, kde většinou bývá šum.

Zkus se taky podívat na kabely a připojení – špatný kabel může způsobit šum. A jestli můžeš, zvaž investici do lepšího mikrofonu. Kvalita nahrávky je občas fakt znát.

131 slov
1.3 minut čtení
31. 7. 2023
Markéta Hradilová
Markéta Hradilová