Audacity.cz/Fórum/Automatický bool v Audacity - jak ho mít pod kontrolou?

Automatický bool v Audacity - jak ho mít pod kontrolou?

Při práci v programu Audacity jsem narazil na problém s automatickým bool, který mi neustále kazí zvuk. Mám na mysli tu funkci, která se zdá, že se snaží upravit úroveň hlasitosti automaticky, ale ve skutečnosti to dopadá tak, že mi to zní hrozně. Když nahrávám různé zvuky nebo hlasy a pak je chci zpracovat, často se stane, že místo toho, abych dosáhl čistého a profesionálního zvuku, mi to vytváří jakési skoky a nechtěné efekty. Zkoušel jsem všechno možné, nastavoval jsem parametry a dokonce jsem se díval na různé tutoriály, jak s tím pracovat, ale pořád mám pocit, že mě ten automatický bool spíš omezuje než pomáhá. Jak mohu nastavit Audacity tak, aby ten automatický bool nenarušoval můj zvuk? Existuje nějaký způsob, jak ho úplně vypnout nebo alespoň minimalizovat jeho vliv? A co když potřebuju občas nějaký efekt přidat? Jak to všechno skloubit dohromady? Využívám Audacity pro natáčení podcastů a chci mít jistotu, že moje audio bude znít co nejlépe. Poraďte prosím, pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti s touto problematikou.

170 slov
1.7 minut čtení
22. 6. 2023
Josef Hampl
Josef Hampl

Takže, automatický bool v Audacity může být fakt otrava. Mně se to taky dělo, když jsem nahrával. Někdy to prostě udělá skoky a zvuk je pak rozmazaný, což je na nic. Zkus se podívat na to, jestli máš zapnutou funkci „Auto Gain“. To můžeš vypnout v nastavení záznamu nebo v preferencích. Pokud se ti to nezdá, tak doporučuji přepnout na ruční úpravy hlasitosti po nahrávání. Místo automatizace si to prostě doladíš podle sebe. Pokud chceš použít nějaké efekty, tak to dej až po tom, co si zvuk upravíš na požadovanou úroveň. Je dobrý mít přehled o tom, jaký efekt používáš a kdy ho aplikovat, aby ti to pak nepřidalo ještě víc problémů. Takže hlavně ručně a bez automatiky, ať máš kontrolu nad tím, co děláš.

125 slov
1.3 minut čtení
11. 12. 2023
Michal Žemlička
Michal Žemlička

Zkus vypnout ten automatický normalizátor, co ti dělá potíže. V Audacity si dej do menu Efekty a najdi tam Normalizaci nebo Kompresi. Můžeš to buď úplně vynechat, nebo doladit parametry. Taky se podívej na úroveň záznamu - někdy stačí snížit hlasitost mikrofonu, aby to pak nezkreslovalo. Pokud chceš zachovat nějaké efekty, tak si je aplikuje až po nahrávání – udělej si mix bez automatického zásahu a pak to doladíš. Vždycky máš možnost hrát si s EQ a dalšími efekty později, takže když to uděláš po nahrání, tak se vyhneš těm skokům. Taky nezapomeň na možnost sledovat úrovně zvuku při nahrávání, ať víš, co se děje. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
23. 11. 2024
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková