Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v podcastu?

Jak se zbavit šumu v podcastu?

Přemýšlím, jak se efektivně zbavit šumu v mém podcastu. Je to pro mě dost frustrující, protože i když se snažím nahrávat na dobrém místě, tak se mi občas pořád vrací nějaký ten jemný šum, který prostě kazí celý zážitek pro posluchače. Zkoušel jsem zvyšovat hlasitost a různě manipulovat s nastavením mikrofonu, ale pořád to není ono. Nevíte, jaké techniky bych mohl použít v Audacity nebo jaké pluginy by mohly pomoci odstranit nežádoucí zvuky? Slyšel jsem něco o různých filtrech a efektech, ale nevím, co přesně použít a jak to nastavit, aby to opravdu fungovalo. Máte nějaké tipy nebo triky, co děláte vy, když se snažíte eliminovat ten nepříjemný šum? Taky by mě zajímal váš názor na to, jestli je lepší nahrávat v tichém prostředí nebo jestli existují nějaké techniky postprodukce, které by mohly šum potlačit. Hledám jakoukoliv radu, která by mi mohla pomoci zlepšit kvalitu zvuku a udělat můj podcast příjemnější pro poslech. Děkuji!

154 slov
1.5 minut čtení
29. 6. 2024
Šárka Šrámková
Šárka Šrámková

Zbavit se šumu v podcastu může být fakt oříšek. Pokud se ti to nedaří ani s dobrým mikrofonem, zkus pár věcí. V Audacity máš možnost použít efekt "Noise Reduction". Nejprve si nahraj kousek, kde je jen ten šum a pak ho označ. Potom vyber Noise Reduction a dej „Get Noise Profile“. Pak označ celou stopu a aplikuješ to. To by mělo dost pomoct.

Další technika je použít EQ. Zkus ubrat frekvence kolem 60 Hz, kde většinou bývá ten "hum" nebo šum. V Audacity můžeš použít "Graphic EQ" pro jemnější úpravy.

Jo a určitě nahrávej v co nejtišším prostředí. I taková deka nebo polštáře kolem mikrofonu ti můžou hodně pomoct. Místo, kde nahráváš, dělá fakt velký rozdíl. Takže kombinace dobrého nahrávání a postprodukce by měla zlepšit kvalitu zvuku.

125 slov
1.3 minut čtení
3. 10. 2024
Radka Tomanová
Radka Tomanová

Zbavit se šumu v podcastu může být fakt oříšek. Pokud nahráváš v tichém prostředí, to je rozhodně plus, ale občas i tak se nějaký ten šum dostane. V Audacity můžeš zkusit použít funkci "Noise Reduction". Nejprve označ část nahrávky, kde je jenom šum, pak to dej jako vzorek pro redukci. Když to uděláš, měla by se ti zbytečně hlučné části odstranit. Pak tam můžeš přidat i ekvalizér a trochu si pohrát s frekvencemi – většinou pomůže snížit nízké frekvence, kde se šum skrývá.

Co se týká pluginů, tak třeba i ReaFIR (pokud používáš Reaper) funguje skvěle na potlačení šumu. Ale pozor, nesmíš to přehnat, jinak ti to zní jako robot. Zkoušel jsi také nahrávat na kvalitnější mikrofon? To může udělat velký rozdíl. Taky je dobrý mít mikrofon blízko úst a používat pop filtr, aby se zvuk rozptýlil.

Pokud máš možnost zainvestovat do akustických panelů nebo aspoň si udělat "hnízdo" z polštářů, tak to taky pomůže minimalizovat ozvěnu a další rušivé zvuky. V každém případě, když už natáčíš, vždycky je lepší mít co nejklidnější prostředí než spoléhat jen na postprodukci.

177 slov
1.8 minut čtení
27. 2. 2024
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík