Audacity.cz/Fórum/Mám moc hlučné pozadí, co s tím?

Mám moc hlučné pozadí, co s tím?

Čau, potřebuju pomoc, protože mám fakt problém s tím, jak nahrávám zvuk. Když se snažím něco nahrávat do Audacity, tak mi dost kazí zvuk to, že mám hrozně hlučné pozadí. Nejde jen o nějaké jemné šumění, ale přímo o hluk z ulice, sousedé dělají neustále nějakou práci a ještě k tomu mám doma i další lidi, kteří prostě nemůžou být potichu. Zkoušel jsem uzavřít okna, ale stejně to moc nepomáhá. Přemýšlel jsem nad nějakými technikami, jak utlumit ten hluk, nebo jestli existují nějaké filtry v Audacity, které by mi pomohly ten ruch eliminovat. Vím, že existují různé možnosti úpravy zvuku po nahrání, ale nevím si rady s tím pozadím předem. Mám zkusit nahrávat v jinou dobu? Nebo bych měl investovat do nějakého kvalitního mikrofonu? Jaké máte tipy na tohle? Třeba i něco ohledně akustiky místnosti? Kdybych si třeba pořídil akustické panely nebo jiný materiál na pohlcování zvuku, pomohlo by to? Děkuju moc za každou radu a tipy jak se s tímto problémem vypořádat.

163 slov
1.6 minut čtení
22. 8. 2023
Václav Procházka
Václav Procházka

Zkus nahrávat v jinou dobu, to většinou pomůže, když je klid. Možná večer nebo brzy ráno, když je okolí víc ticho. Když už musíš nahrávat teď, zainvestuj do lepšího mikrofonu, ideálně s kardioidní charakteristikou, co bere zvuk jen z předu. Akustické panely fakt můžou pomoct, stačí pár na stěnách a můžeš to utlumit. Zkoušej různý místa v místnosti, někdy stačí se posunout kousek. A nezapomeň na filtry v Audacity – noise reduction ti může dost pomoct po nahrání. Ale bez dobrýho prostředí to moc nepůjde.

85 slov
0.9 minut čtení
29. 10. 2024
František Brož
František Brož

Zdravím, tohle je fakt otravný problém. Hlučný pozadí dokáže nahrávku pěkně zkazit. Zkus se zamyslet nad pár věcma. 1) Nahrávej v jinou dobu, kdy je doma klid. Možná ráno nebo večer, když všichni spí. 2) K mikrofonu: Kvalitní mikrofon může hodně pomoct, ideálně něco s kardioidním vzorem, co zachytí jen to, co chceš. 3) Akustické panely jsou skvělý nápad, ztlumí odrazy zvuku a vyčistí místnost. Klidně zkus i polystyrenové desky nebo prostě staré deky. 4) V Audacity máš filtry jako Noise Reduction, což ti může pomoci aspoň trochu ten šum stáhnout po nahrání. Ale lepší je mít to natočené co nejčistěji hned od začátku. Tak snad něco z toho zabere!

110 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Věra Škodová
Věra Škodová