Audacity.cz/Fórum/Rychlý způsob, jak vyrovnat hlasitosti stop v Audacity?

Rychlý způsob, jak vyrovnat hlasitosti stop v Audacity?

Mám dotaz ohledně softwaru Audacity a jeho možnosti zpracování audia. V poslední době se snažím upravit několik zvukových stop pro svůj projekt, ale narážím na problém s různými úrovněmi hlasitosti. Některé stopy jsou hrozně tiché, zatímco jiné jsou až moc hlasité, a já bych chtěl mít vše pěkně vyvážené, aby to znělo profesionálně. Vím, že existují různé metody a efekty, které lze použít k úpravě hlasitosti, ale hledám něco rychlého a efektivního. Můžete mi poradit nějaký jednoduchý postup, jak rychle vyrovnat hlasitosti těchto různých stop? Zkoušel jsem už použít normalizaci, ale nejsem si jistý, jestli to dělám správně. Je nějaký jiný trik nebo funkce v Audacity, kterou bych mohl zkusit? Jaké nastavení byste doporučili pro optimální výsledky? Rád bych věděl i o nějakých automatických způsobech, pokud existují. Děkuji za jakoukoli pomoc!

131 slov
1.3 minut čtení
28. 7. 2023
Daniela Novotná
Daniela Novotná

Pokud chceš rychle vyrovnat hlasitosti v Audacity, zkus použít funkci "Loudness Normalization". Je to lepší než obyčejná normalizace, protože se snaží dostat všechny stopy na stejnou úroveň vnímané hlasitosti. Můžeš to najít v menu Efekty, pak vyber Loudness Normalization a nastav třeba -23 LUFS, což by mělo fungovat pro většinu věcí. To zní dost profesionálně.

Jestli máš hodně stop, můžeš je všechny označit a udělat to najednou, což ti ušetří čas. Další tip je použít kompresor, když máš extrémní rozdíly v dynamice. Ten ti pomůže ztlumit ty moc hlasité části a naopak zvýšit tichý zvuk. Hlavně si dej pozor na nastavení prahové hodnoty a poměru komprese, aby to neznělo uměle.

Jestli se ti nechce dělat všechno ručně, můžeš zkusit i funkci "Auto Duck" pro nějaké efekty mezi stopami, ale to už záleží na tom, co přesně děláš. Jo a nezapomeň při exportu nastavit stejnou kvalitu pro všechny soubory. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
14. 7. 2022
Tomáš Vejvoda
Tomáš Vejvoda

Jasně, to je docela běžný problém. Pokud chceš rychle vyrovnat hlasitosti stop v Audacity, doporučuji zkusit pár věcí. Nejdřív můžeš zkusit normalizaci, ale ujisti se, že máš všechny stopy vybrané, když to děláš. V menu vyber Efekty > Normalizovat a nastav maximální úroveň na -1 dB, což by mělo pomoci.

Další možnost je použít kompresor – ten ti pomůže snížit rozdíly mezi tichýma a hlasitýma místy. Zvol si Efekty > Kompresor a zkus nastavit threshold na -20 dB a ratio třeba 4:1. Pak si hraj s attack a release, aby to znělo přirozeně.

Pokud chceš něco automatického, zkus funkci „Auto Duck“ – ta ti pomůže vyvážit stopy, když jedna stopa hraje hlasitěji než druhá. Ale musíš mít nahrané alespoň dvě stopy.

Je dobrý si to po každé úpravě poslechnout a případně doladit jednotlivé části ručně, pokud něco nesedí. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2023
Matěj Prokop
Matěj Prokop