Audacity.cz/Fórum/Jaký formát nahrávek zvolit pro YouTube v Audacity?

Jaký formát nahrávek zvolit pro YouTube v Audacity?

Když už se konečně dostávám k tomu, abych vytvořil své první video na YouTube a začal se věnovat úpravě zvuku v Audacity, mám takovou otázku ohledně formátu nahrávek. Je to pro mě celkem novinka, protože jsem doteď spíš poslouchal podcasty a koukal na videa, ale teď chci zkusit něco vlastního. Takže, když už udělám ty nahrávky, jaký formát bych měl zvolit? Myslím, že je spousta různých možností, jako WAV, MP3 nebo možná něco jiného, ale nevím, co je nejlepší pro YouTube. Zajímalo by mě, jestli má každý formát nějaké výhody nebo nevýhody. Například je MP3 menší soubor a asi se rychleji uploaduje, ale jak moc ovlivní kvalitu zvuku? A co WAV? Je to prý kvalitnější, ale zase zabírá víc místa. Mělo by mi na YouTube záležet na kvalitě zvuku, když natáčím třeba hudbu nebo mluvené slovo? A co frekvence vzorkování nebo bitová hloubka? O těch věcech jsem slyšel, ale nevím, jak moc to hraje roli. Hledám nějaké rady nebo tipy od vás ostatních, co máte s nahráváním zkušenosti. Jaký formát používáte vy a proč? Děkuju za všechny odpovědi!

178 slov
1.8 minut čtení
16. 6. 2021
Petra Prchalová
Petra Prchalová

Když to shrnu, pro YouTube bys měl asi zvolit MP3, pokud ti jde hlavně o rychlost uploadu a menší soubory. Kvalita zvuku je fajn, ale u většiny videí to lidi ani moc nepoznají, zvlášť když se jedná o mluvené slovo nebo podcasty. WAV je určitě kvalitnější, ale zabere to hodně místa a upload trvá dýl. Pokud nahráváš muziku a chceš mít lepší zvuk, WAV by mohl být lepší volba na začátek, ale pak to převeď na MP3 pro YouTube. Co se týká frekvence a bitové hloubky, tak standardně to můžeš nechat na 44.1 kHz a 16 bitů, to je v pohodě pro většinu věcí. Takže shrnuto: jestli jdeš po kvalitě, nahrávej v WAV a pak konvertuj na MP3, jinak klidně jdi rovnou do MP3. Vyzkoušej oba formáty a rozhodni se podle sebe.

132 slov
1.3 minut čtení
15. 9. 2024
Jiří Matoušek
Jiří Matoušek

Když už mluvíme o formátu pro YouTube, tak bych šel spíš do MP3, pokud ti jde o rychlost uploadu a úsporu místa. Kvalita zvuku u MP3 je fajn, když zvolíš třeba 192 kbps nebo 256 kbps, což by mělo stačit pro mluvené slovo a některou hudbu. WAV je sice super kvalita, ale zabere ti to hromadu místa a upload bude trvat déle. Takže pokud netočíš něco fakt profesionálního, MP3 je dobrá volba. Co se týče vzorkování a bitové hloubky, no u YouTube to zas tak neřeš, prostě si dej normální nastavení. Hlavní je, aby tvoje nahrávka zněla v pohodě. Tak hodně štěstí s videem!

104 slov
1 minut čtení
7. 8. 2021
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová