Audacity.cz/Fórum/Jak nejlépe nastavit úroveň zvuku při živém mixování?

Jak nejlépe nastavit úroveň zvuku při živém mixování?

Zajímalo by mě, jak správně nastavit úroveň zvuku při živém mixování. Když míchám zvuk na koncertech nebo různých akcích, často mám pocit, že buď hráči hrají příliš nahlas nebo naopak moc potichu a já se snažím najít tu správnou rovnováhu. Je nějaký tip, jak předem zjistit, jakou úroveň zvuku bych měl mít pro různé nástroje a hlasy? Navíc, co se týče používání ekvalizérů a kompresorů, mám pocit, že bych měl vědět, kdy je použít a v jakém poměru. Jak si tedy vlastně nastavit mix tak, aby to znělo co nejlépe a aby se projevila dynamika každého nástroje? A co třeba feedback, jak tomu předejít? Mohli byste mi doporučit nějaké techniky nebo triky, které používáte, abyste dosáhli ideálního zvuku? Rád bych věděl i o nějakých šikovných nástrojích nebo aplikacích, které mohou pomoci při live mixování. Hlavně nechci, aby mi to celé znělo jako jeden velký chaos. Díky za vaše rady a zkušenosti!

151 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2023
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš

Nastavení zvuku naživo je fakt ošemetný. Hlavně si dej pozor na úrovně signálu, ideálně bys měl mít všechny nástroje tak, aby ti to nelezlo do červenýho, ale zároveň, aby to neznílo jako šeptání. Doporučuje se mít vokály trochu víc dopředu, aby byly jasně slyšet. Pomocí ekvalizérů se vyhněte překrývání frekvencí – třeba basy a kopáky by neměly být na stejných frekvencích. Kompresory použij opatrně, pokud to přeženeš, tak to zní jako bláto. Feedbacku se vyhni tím, že si nastavíš mikrofony správně – nikdy nebuď přímo za reproduktory.

Co se týče technik, používám občas "soundcheck" před koncertem, abych si ověřil úrovně a celkový mix. Nezapomeň i na sluchátka – slyšet to v nich můžeš jinak. A pokud máš nějaký software na mixování, jako třeba Ableton nebo jiné DAW, tak si klidně udělej předem nějaký vzorový mix. Jo a hlavně – dej pozor na akustiku místa, to ti může hodně pomoct nebo naopak zavařit. Drž se základních pravidel a uvidíš, že to bude lepší!

161 slov
1.6 minut čtení
20. 9. 2024
Milada Suchá
Milada Suchá

Nastavení zvuku naživo není žádná věda, ale chce to trošku cviku. Začni s gain staging - ujisti se, že máš správně nastavené úrovně vstupů, aby ti to nešumělo ani nezkreslovalo. Na mixpultu se snaž držet úrovně kolem -6 dB, to ti dá prostor pro dynamiku. Před koncertem si udělej soundcheck, abys věděl, jak zní jednotlivé nástroje a hlasy. Zjistíš, co je moc nahlas a co naopak chybí. Hlavně to nepřeháněj s ekvalizéry, stačí jemné doladění, aby každému nástroji vynikly jeho charakteristiky. Kompresor můžeš použít na vokály, aby to bylo víc konzistentní, ale opatrně – nech to dýchat. Co se týče feedbacku, monitoruj pozice mikrofonů a reproduktorů. Někdy stačí jenom posunout monitor nebo upravit EQ. Na mixování můžeš používat i aplikace jako je Metric Halo nebo Waves, co ti pomůžou s analýzou zvuku. Hlavně si drž klid a hraj si s tím - čím víc zkušeností máš, tím lépe to půjde.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Radek Jonáš
Radek Jonáš