Audacity.cz/Fórum/Co bych měl mít na paměti, když mixuji zvuk na koncertě?

Co bych měl mít na paměti, když mixuji zvuk na koncertě?

Když se chystám mixovat zvuk na koncertě, pořád si říkám, co všechno by mělo být v hlavě, abych to zvládl. Jak vlastně začít? Mám se soustředit na vyvážení jednotlivých nástrojů, nebo je důležitější zohlednit hlasitost zpěváků? Kolik efektů je tak akorát, aby to nebylo moc přeplácané, ale zároveň zajímavé? Je dobré mít předem připravené presetové mixy pro různé žánry, nebo se mám radši přizpůsobit atmosféře koncertu a improvizovat? Taktéž mě zajímá, jaký vliv má akustika prostoru na můj mix a co když se ozvou nějaké nepříjemné zpětné vazby? Je lepší mít na scéně víc monitorů, nebo se snažit o maximální čistotu zvuku a spolehnout se na úroveň PA systému? Co byste doporučili ohledně komunikace s kapelou během koncertu? Jak se vyhnout zbytečným konfliktům a jak zajistit, aby byli všichni spokojení? A ještě jedna věc – jak mít oči na všech přístrojích a zároveň se soustředit na to, co se děje na pódiu? Je nějaký tip, jak si lépe organizovat čas a přehled o zvuku během různých skladeb? Celkově vzato, co bych rozhodně neměl zapomenout a čemu věnovat pozornost při mixování zvuku na živo? Každý detail se mi zdá důležitý.

189 slov
1.9 minut čtení
18. 9. 2024
Pavel Štěpánek
Pavel Štěpánek

Když mixuješ zvuk na koncertě, je dobrý mít na paměti pár klíčových věcí. Začni tím, že si uděláš základní vyvážení nástrojů a zpěvu. Zpěv je většinou priorita, takže mu dej trochu víc prostoru. Co se týče efektů, méně je někdy víc – snaž se, aby to nepůsobilo přeplácaně, ale zase to nesmí být nuda. Mít presetové mixy může ušetřit čas, ale vždycky je dobrý se přizpůsobit aktuální atmosféře a improvizovat podle potřeby. Akustika prostoru hraje velkou roli, tak si dej pozor na zpětnou vazbu a snaž se ji eliminovat – možná budeš muset upravit pozici mikrofonů nebo mixu. Monitorování na scéně by mělo být dostatečné, ale ne zas moc, aby to nerušilo hlavní PA systém. Komunikace s kapelou je klíčová; buď otevřený a naslouchej jejich potřebám, jinak to může vést ke konfliktům. S očima na přístrojích a zároveň na pódiu ti pomůže osvědčit si prioritu – věnuj se tomu, co je důležitější v daný moment (třeba zpěvák nebo kytarista) a snaž se mít dobrý systém pro organizaci času a přehled o skladbách. A nezapomeň: klid, soustředění a flexibilita jsou tvoji nejlepší kámoši.

182 slov
1.8 minut čtení
26. 4. 2024
Hana Šulcová
Hana Šulcová

Když mixuješ zvuk na koncertě, tak je fakt důležitý mít v hlavě pár klíčových věcí. Začni vyvážením nástrojů, ale nezapomeň na vokály – ty by měly být většinou výš než ostatní. Pokud máš víc efektů, tak to s nimi nepřeháněj, aby to neznílo jako zvukovej chaos. Mít nějaký preset mixy pro různé žánry může ušetřit čas, ale buď připraven improvizovat podle atmosféry, to je často klíčový. Akustika prostoru je další věc – občas ti může udělat pěknou neplechu, takže monitoruj zpětný vazby a buď připraven na rychlý řešení. Co se týče monitorů, čím víc jich bude, tím lepší bude pro kapelu slyšitelnost. Komunikace s kapelou je taky důležitá – snaž se být v klidu, poslouchej jejich požadavky a dávej jim jasně najevo, co je možný. A nakonec, rozvrhni si čas – během skladeb se soustředíš na jednotlivý prvky a mezi nimi přeladíš a zkontroluješ nastavení. Nezapomeň prostě sledovat, co se děje na pódiu a udržuj si přehled o všem kolem. Každý detail může rozhodnout o výsledku.

166 slov
1.7 minut čtení
13. 4. 2024
Miroslav Švec
Miroslav Švec