Co bych měl mít na paměti, když mixuji zvuk na koncertě?
Když se chystám mixovat zvuk na koncertě, pořád si říkám, co všechno by mělo být v hlavě, abych to zvládl. Jak vlastně začít? Mám se soustředit na vyvážení jednotlivých nástrojů, nebo je důležitější zohlednit hlasitost zpěváků? Kolik efektů je tak akorát, aby to nebylo moc přeplácané, ale zároveň zajímavé? Je dobré mít předem připravené presetové mixy pro různé žánry, nebo se mám radši přizpůsobit atmosféře koncertu a improvizovat? Taktéž mě zajímá, jaký vliv má akustika prostoru na můj mix a co když se ozvou nějaké nepříjemné zpětné vazby? Je lepší mít na scéně víc monitorů, nebo se snažit o maximální čistotu zvuku a spolehnout se na úroveň PA systému? Co byste doporučili ohledně komunikace s kapelou během koncertu? Jak se vyhnout zbytečným konfliktům a jak zajistit, aby byli všichni spokojení? A ještě jedna věc – jak mít oči na všech přístrojích a zároveň se soustředit na to, co se děje na pódiu? Je nějaký tip, jak si lépe organizovat čas a přehled o zvuku během různých skladeb? Celkově vzato, co bych rozhodně neměl zapomenout a čemu věnovat pozornost při mixování zvuku na živo? Každý detail se mi zdá důležitý.