Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejlepší pro nahrávání live zvuku?

Jaké mikrofony jsou nejlepší pro nahrávání live zvuku?

Zdravím všechny audio nadšence! Mám takovou otázku ohledně nahrávání live zvuku. Už nějakou dobu se zajímám o to, jak dostat ten nejlepší zvuk z kapely nebo třeba ze živého vystoupení, ale pořád mi není jasné, jaké mikrofony jsou ty pravé. Vím, že existuje spousta typů mikrofonů, jako jsou dynamické, kondenzátorové a další, ale nevím, které by byly ideální pro právě takovéhle situace. Zkoušel jsem pár levnějších variant, ale výsledek nebyl takový, jaký bych si představoval. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti s nahráváním živého zvuku a jaké mikrofony byste doporučili? Myslím tím nejen kvalitu zvuku, ale i odolnost a praktické použití v různých podmínkách. Jaké značky a modely se osvědčily? A co třeba směrovost mikrofonu? Je lepší mít něco s širokým rozsahem nebo raději něco zaměřeného? Každá rada by byla super, protože chci, aby moje nahrávky měly ten správný nádech a atmosféru. Díky moc za odpovědi!

150 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2025
David Kotek
David Kotek

Tak jo, když to vezmu z pohledu nahrávání live zvuku, tak pro kapelu bych rozhodně doporučil dynamické mikrofony, jako třeba Shure SM58 na vokály a SM57 na nástroje. Ty jsou fakt odolný a zvládnou i větší zátěž. Pro bicí se pak hodně používá něco jako Audix D6 nebo Sennheiser e604, což je super pro basy a snare. Kondenzátorové mikrofony jsou taky skvělý, ale spíš pro akustiku nebo místnosti, protože ty zachytí víc detailů, ale naživo s tím bývá problém s feedbackem. Co se týká směrovosti, tak bych šel spíš do cardioidního, aby to nebralo zvuky ze všech stran. Ale samozřejmě záleží i na tom, kde hrajete a jak velký máte prostor. Takže jo, tohle je taková základní výbava, co ti může fakt pomoct dostat lepší zvuk živě.

127 slov
1.3 minut čtení
13. 12. 2024
Jaroslava Bartošová
Jaroslava Bartošová

Takže, co se týče mikrofonů na live nahrávání, doporučil bych se zaměřit na dynamické mikrofony. Jsou odolné a zvládnou i vyšší hlasitosti, což je super pro kapely. Například Shure SM58 je klasikou, dost často se používá na vokály a hodně lidí s ním má skvělé zkušenosti. Když jde o nástroje, třeba SM57 je taky fajn, ideální na kytary nebo bicí.

Kondenzátorové mikrofony zase mají lepší citlivost a širší frekvenční rozsah, ale nejsou tak odolné jako dynamické. Pokud chceš něco víc univerzálního, můžeš zkusit i malé kondenzátory jako Rode NT5.

Co se směrovosti týče, většina lidí preferuje cardioidní mikrofony na živé akce, protože víc potlačují okolní zvuky a soustředí se na to, co je před nimi. Naopak omni směrové bys mohl použít v klidnějších podmínkách, kde chceš zachytit víc atmosféry.

Jinak nezapomeň investovat i do kvalitních kabelů a pop filtrů. Všechny tyhle detaily pak udělají rozdíl v konečným zvuku.

147 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Martina Vyskočilová
Martina Vyskočilová