Audacity.cz/Fórum/Co všechno potřebuji na záznam koncertu v reálu?

Co všechno potřebuji na záznam koncertu v reálu?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl zaznamenat koncert, který se blíží. Je to pro mě důležité, protože chci mít nějakou památku na ten skvělý večer a možná to i později zpracovat v nějakém programu jako Audacity. Ale co vlastně všechno budu potřebovat? Mám už nějaké základní vybavení, jako je mikrofon a notebook, ale nevím, jestli mi to stačí. Jaký typ mikrofonu je nejlepší pro záznam živého vystoupení? Mám se spolehnout na dynamický nebo kondenzátorový mikrofon? A co s tím notebookem? Bude stačit jeho interní zvuková karta nebo bych měl investovat do externí? Zajímalo by mě také, jestli mám nějakým způsobem chránit zvuk před okolním hlukem nebo zpětnou vazbou. Přemýšlím také o tom, kolik místa budu potřebovat na disku pro záznam, protože nevím, jak dlouho koncert bude trvat a kolik dat to zabere. A co software? Je Audacity dostatečně dobré pro úpravu zvuku po záznamu nebo bych měl hledat něco jiného? Jaké jsou další tipy a triky, které by mohly pomoci při záznamu koncertu? Také by mě zajímalo, jestli mám mít nějaký plán B pro případ, že by něco nevyšlo podle očekávání. Prostě potřebuju vědět, co všechno si mám připravit a co rozhodně nesmím zapomenout. Všichni víme, že živé koncerty mohou mít své kouzlo, ale já chci mít také kvalitní záznam, tak prosím poraďte!

213 slov
2.1 minut čtení
26. 9. 2024
Daniel Šafařík
Daniel Šafařík

Pokud chceš natáčet koncert, tak se ti hodí pár věcí. Mikrofon je klíčový, kondenzátorové jsou fajn, ale pro živé akce často doporučují dynamické, protože lépe zvládnou zvukový tlak a rušivý hluk. Interní zvukovka v notebooku většinou nestačí, tak radši investuj do externí, to ti zlepší kvalitu záznamu. Co se týče místa na disku, tak záleží, jak dlouho koncert bude trvat, ale lepší mít víc než míň. Záznam z kvalitního mikrofonu zabere víc místa. Audacity je celkem dobrý na úpravy, ale můžeš zkusit i jiné programy jako Reaper nebo GarageBand, pokud máš Mac. Na hluk a zpětnou vazbu dávej pozor, můžeš použít pop filtr nebo se snažit být dál od reproduktorů. Plán B? Určitě si vezmi náhradní baterie a USB flashku na zálohu dat. Taky je fajn mít sluchátka, abys mohl kontrolovat zvuk během natáčení. Hlavně si to užij a buď připravený na improvizaci!

143 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2025
Dominik Rybář
Dominik Rybář

K záznamu koncertu budeš potřebovat pár základních věcí. Pokud už máš mikrofon, tak se zaměř na typ – kondenzátorový mikrofon je lepší na detailní zvuk, ale pokud jsi v hlučnějším prostředí, dynamický mikrofon by mohl být praktičtější. A co se týče zvukovky, externí je rozhodně lepší volba, protože ti dá kvalitnější zvuk a víc možností, jak to nastavit.

Mysli taky na ochranu proti hluku a zpětné vazbě. Nebudeš chtít zachytit všechno okolo – můžeš zkusit nějaký antivibrační stojan nebo windshields na mikrofon, pokud budeš venku.

K disku – počítej s tím, že záznam koncertu ti vezme spoustu místa. Radši si připrav víc prostoru, než málo – hodina záznamu může mít klidně několik GB.

Audacity je fajn pro úpravy, ale pokud hledáš něco víc pokročilého, zvaž třeba Reaper nebo GarageBand (pokud máš Mac).

Tipy? Zkus si to před koncertem nahrát na zkoušku, ať víš, jak to bude znít. Měj s sebou i nějaký plán B – třeba extra baterku, kabely a taky backup mikrofon. Kdyby něco nevyšlo, chceš mít jistotu.

166 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Věra Škodová
Věra Škodová