Audacity.cz/Fórum/Existuje nějaký software, který automaticky transkribuje zvuk do textu?

Existuje nějaký software, který automaticky transkribuje zvuk do textu?

Zajímalo by mě, jestli někdo znáte nějaký dobrý software, který umí automaticky transkribovat zvuk do textu. Mám na mysli něco, co by mi ušetřilo čas, protože často pracuji s nahrávkami a potřeboval bych mít rychle textovou verzi. Nerad bych trávil hodiny ručním přepisováním. Hledal jsem něco jako automatické převody z audia na text, ale není mi jasné, co všechno je k dispozici. Slyšel jsem o různých aplikacích a programech, ale nevím, které jsou opravdu spolehlivé. Rád bych věděl, jestli někdo z vás má zkušenosti s takovými nástroji, jaké máte doporučení a co byste případně doporučili vyzkoušet? Je to vůbec možné udělat kvalitně s ohledem na různé akcenty nebo šumy v pozadí? Zajímalo by mě také, zda je potřeba nějaká speciální technika nahrávání nebo to zvládne i běžný mikrofon. Jaký typ audia je nejlepší pro automatickou transkripci? A co ceny? Jsou tyto programy drahé nebo existují i nějaké bezplatné možnosti? Děkuju všem za vaše postřehy a rady, budu moc rád za každou informaci!

162 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2023
Natálie Krejčíková
Natálie Krejčíková

Něco jako automatická transkripce určitě existuje. Zkus třeba Otter.ai nebo Descript. Obě tyhle aplikace jsou celkem populární a zvládají to docela dobře, i když záleží na kvalitě nahrávky a akcentu. Zjistil jsem, že čím lepší zvuk, tím lepší výsledky. Některé programy mají i možnost upravit text, když se ti něco nezdá.

Pokud jde o mikrofon, stačí běžný, ale s dobrým nahráváním budeš mít lepší výsledek. Ideální je nahrávat v klidném prostředí bez šumu. Ceny se pohybují od bezplatných verzí po placené předplatné, takže si můžeš vybrat podle potřeb. Určitě to zkus, může ti to ušetřit spoustu času.

96 slov
1 minut čtení
12. 1. 2025
Tereza Zemanová
Tereza Zemanová

Zkus třeba Google Docs, mají tam funkci hlasového psaní, což funguje docela dobře, pokud je zvuk čistý. Jinak jsou ještě služby jako Otter.ai, což je super na schůzky a tak. Mám s tím dobré zkušenosti, i když se to občas sekne s akcenty nebo šumem v pozadí. Pokud budeš nahrávat, tak se snaž mít mikrofon blíž k mluvícímu, ať je to co nejčistší. Ceny? Otter má bezplatnou verzi, ale pak už to chce nějaké předplatné na víc funkcí. Někdy se vyplatí investovat do lepšího mikrofonu, to taky hodně pomůže. Zkus si to procházet a najít, co ti sedne.

98 slov
1 minut čtení
9. 11. 2024
Lucie Stehlíková
Lucie Stehlíková