Audacity.cz/Fórum/Jak mohu pomocí Audacity udělat audio lépe srozumitelné pro sluchově postižené?

Jak mohu pomocí Audacity udělat audio lépe srozumitelné pro sluchově postižené?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně úpravy zvuku v Audacity. Chci se podívat na to, jak mohu zlepšit srozumitelnost audio nahrávek, zejména pro sluchově postižené. Mám nějaké nahrávky rozhovorů a myslím, že by bylo fajn, kdybych je mohl upravit tak, aby byly lépe pochopitelné. Vím, že Audacity nabízí různé nástroje na zpracování zvuku, ale nejsem si jistý, co přesně použít. Mám na mysli třeba odstranění šumu na pozadí a zvýšení hlasitosti mluveného slova. Zkoušel jsem už i pár efektů jako kompresor nebo ekvalizér, ale pořád to není ono. Jaké konkrétní kroky nebo techniky byste doporučili? Je třeba nějak nastavit frekvence, aby to lépe vyhovovalo lidem se sluchovým postižením? A co třeba přidání titulků k audiu? Nevíte, jestli by to mohlo být užitečné? Každý tip a zkušenost by mi moc pomohli. Díky předem za jakoukoli radu!

134 slov
1.3 minut čtení
19. 10. 2020
Karel Koudelka

Jednoduchý tip, co bych doporučil, je nejdřív odstranit šum na pozadí. Použij ten efekt Noise Reduction v Audacity – vybereš si část zvuku, kde nic nemluví a pak to aplikuješ na celý záznam. To by mělo pomoct vyčistit ten zvuk. Dál zkus zvýšit hlasitost mluveného slova pomocí normalizace. Ujisti se, že máš nastavený limit tak, aby to nepřehlušilo ostatní zvuky. Kompresor je super pro vyrovnání dynamiky, ale dávej pozor, abys neztratil přirozenost hovoru. Co se týče ekvalizace, zkus zvýšit střední frekvence (kolem 1-4 kHz), protože tam většinou leží většina lidského hlasu – to může posílit srozumitelnost. A ano, titulky jsou určitě dobrý nápad! Může to hodně pomoct lidem, co mají problém s porozuměním. V Audacity to sice přímo neuděláš, ale můžeš použít nějaký software na titulky a přidat je k videu nebo audiu později. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Jakub Bárta

Jasně, tohle je docela běžná věc, co lidi dělají. Takže, pokud chceš zlepšit srozumitelnost nahrávek, tady je pár tipů, co můžeš vyzkoušet. První věc, co bys měl udělat, je odstranit šum na pozadí. V Audacity máš funkci "Noise Reduction" – vyber část, kde je jen šum, pak to použij na celou nahrávku. To hodně pomůže.

Další je zvýšení hlasitosti mluveného slova. Můžeš zkusit "Amplify" nebo "Normalize" – obojí ti pomůže dostat mluvené slovo na lepší úroveň. Kompresor taky není špatný, ale sleduj, abys to nepřehnal, aby to neznílo uměle.

Ekvalizér můžeš nastavit tak, aby si zvýšil frekvence kolem 300-3000 Hz, to jsou obvykle frekvence, kde je řeč nejjasnější.

Co se týče titulků – to rozhodně doporučuju. Přidání titulků k audio nahrávkám dává sluchově postiženým šanci sledovat obsah a víc porozumět. Můžeš použít software na titulky jako Aegisub nebo přímo v nějakém video editoru.

Zkus to a uvidíš, jestli se srozumitelnost zlepší! Hlavně experimentuj a poslouchej výsledky.

154 slov
1.5 minut čtení
22. 1. 2025
Simona Vondrová
Audacity.cz/Články/Přístupnost audio učení
Jak využít Audacity pro zlepšení přístupnosti vašich audio materiálůPodívejte se, jak můžete pomocí Audacity zlepšit přístupnost svých audio nahrávek a učinit je srozumitelnějšími pro všechny posluchače.
1000 slov
10 minut čtení
21. 5. 2020
Tereza Svobodová
Přečíst článek