Audacity.cz/Fórum/Jak mohu v Audacity automatizovat úpravy hlasu?

Jak mohu v Audacity automatizovat úpravy hlasu?

Zdravím všechny, hledám pomoc s Audacity, protože mám problém s úpravou hlasu a chtěl bych to trochu zjednodušit. Mám nahraný podcast, ale zjistil jsem, že když chci udělat nějaké úpravy jako normalizaci, kompresi nebo EQ, tak je to dost pracné a zabere mi to hrozně moc času. Slyšel jsem o něčem jako automatizace v Audacity, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně znamená a jak to správně nastavit. Může mi někdo vysvětlit, jak funguje automatizace efektů pro úpravy hlasu? Jaké kroky musím udělat, abych mohl efektivně použít automatizaci na různé části nahrávky? Třeba jestli bych měl použít nějaké pluginy nebo jestli Audacity poskytuje nějaké vestavěné možnosti pro automatizaci. Také by mě zajímalo, jestli je možné automatizovat víc než jeden efekt najednou, protože bych rád udělal komplexní úpravy bez nutnosti se k tomu vracet pořád dokola. Děkuji za jakékoli tipy a rady, budu moc vděčný za pomoc!

147 slov
1.5 minut čtení
26. 9. 2023
Martina Křížová
Martina Křížová

Automatizace v Audacity je vlastně způsob, jak aplikovat efekty na určitý úsek nahrávky bez nutnosti to dělat ručně pořád dokola. Můžeš použít funkci "Envelope Tool" (nástroj obálky), která ti umožní upravovat hlasitost v různých částech skladby, což je super pro normalizaci. Co se týče komprese a EQ, tyhle efekty můžeš nastavit a pak je aplikovat na celou stopu najednou.

Můžeš taky použít "Chains" (řetězce), což jsou sekvence efektů, které si nastavíš a pak je aplikuješ na nahrávku hromadně. To ti ušetří spoustu času, protože místo aby ses k tomu vracel pořád dokola, prostě to spustíš a efekt se aplikuje na celý projekt.

Pokud chceš víc než jeden efekt najednou, tak to funguje – stačí je přidat do řetězce a Audacity to zpracuje. Nezapomeň si vždycky udělat zálohu původní nahrávky, protože někdy můžeš skončit s nechtěnými změnami. Takže jo, experimentuj s těma nástrojema a uvidíš, co ti sedne! A pokud potřebuješ víc detailů, mrkni na nějaký tutoriály na YouTube.

158 slov
1.6 minut čtení
23. 1. 2022
Viktor Říha
Viktor Říha

Automatizace v Audacity ti může fakt hodně ulehčit práci s úpravou hlasu. V podstatě to znamená, že můžeš nastavit efekty, které se pak aplikujou automaticky na určité části nahrávky bez nutnosti je nastavovat znovu. Zkus použít funkci „LFO“ (Low Frequency Oscillator) na automatizaci efektů. Můžeš ji najít v menu „Efekty“.

Nejprve si vyber efekt jako normalizaci nebo kompresi, pak si ho aplikuješ na celou stopu nebo vybranou část. Pokud chceš automatizovat víc efektů dohromady, můžeš si vytvořit několik stop a aplikovat na každou jiný efekt. Pak je jen smícháš dohromady.

Některé pluginy jako Reaper nebo VST efekty můžou nabídnout víc možností automatizace než to, co má Audacity už v základu. Ale i základní funkce by měly stačit pro většinu úprav. Důležité je mít v podstatě správné nastavení a pak na to jen klikat a sledovat, jak se to promění. Ušetří ti to spoustu času, fakt! Tak hodně štěstí!

148 slov
1.5 minut čtení
13. 5. 2024
Roman Skála
Roman Skála