Audacity.cz/Fórum/Jak mohu automatizovat hlasitost v Audacity?

Jak mohu automatizovat hlasitost v Audacity?

Zdravím, potřeboval bych pomoc s něčím, co se mi nedaří vyřešit. Pracuji na projektu v Audacity a chtěl bych automatizovat hlasitost, protože mám několik stop a chci, aby se během přehrávání měnila intenzita zvuku. Uvažoval jsem o tom, že by to mohlo být zajímavé pro efekty, které chci vytvořit, ale nějak netuším, jak na to. Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje automatizace, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje. Zatím jsem zkoušel hrát s úrovněmi hlasitosti ručně, ale to je dost časově náročné a nevypadá to tak dobře. Hledal jsem nějaké návody nebo tutoriály, ale většinou jsem narazil jen na základní informace. Mám pocit, že by to mohlo výrazně zlepšit kvalitu mého audio projektu, ale nechci se zaseknout v něčem, co je příliš komplikované. Jestli má někdo zkušenosti s tímto tématem nebo nějaké tipy, jak začít s automatizací hlasitosti v Audacity, budu moc rád za jakoukoli radu. Předem díky!

151 slov
1.5 minut čtení
14. 3. 2023
Patrik Lacina
Patrik Lacina

Automatizace hlasitosti v Audacity je celkem jednoduchá. Prvně si musíš zapnout „Envelope Tool“, což je ten ikonek s modrýma čárama na panelu nástrojů. Jakmile ho zapneš, tak můžeš kliknout na linky, co se ti objeví na trati zvuku a táhnout je nahoru nebo dolů. Tím vlastně nastavuješ, jak moc bude ta stopa hlasitá v různých částech. Je to dost intuitivní, takže si s tím pohraj, zkus přidat několik bodů a pak je posunout, aby se ti hezky měnila hlasitost. Je to super způsob, jak dosáhnout plynulých efektů bez toho, abys musel ručně upravovat úrovně pořád dokola. Pokud to nefunguje nebo se ti to zdá složitý, koukni na nějaký videa na YouTube, tam většinou ukážou krok za krokem, jak na to. Hlavně se neboj experimentovat!

124 slov
1.2 minut čtení
12. 9. 2023
Lenka Vacková
Lenka Vacková

Automatizace hlasitosti v Audacity se dá udělat celkem jednoduše. Takže, když máš stopu otevřenou, najdi si panel s efekty. Tam by měla být možnost přidat "Envelope" efekt nebo "Automation". To ti umožní vytvářet křivky pro úpravu hlasitosti. Stačí kliknout na stopu a pak táhnout křivky nahoru nebo dolů podle toho, jak chceš, aby se hlasitost měnila. Můžeš tak dosáhnout plynulých přechodů a skvělých efektů bez toho, abys to musel ručně upravovat v každém místě. Taky doporučuju si udělat pár pokusů, abys viděl, co funguje a co ne. Držím palce!

89 slov
0.9 minut čtení
23. 10. 2023
Romana Drábková
Romana Drábková