Audacity.cz/Fórum/Jak automatizovat EQ v Audacity?

Jak automatizovat EQ v Audacity?

Nedávno jsem se začal více zajímat o úpravu zvuku a při používání Audacity jsem narazil na problém, který mi nedá spát. Chci nastavit ekvalizaci (EQ) pomocí automatizace, abych mohl přizpůsobit zvuk určitým částem mé skladby, ale nevím jak na to. Možná je to pouze moje neznalost, ale hledal jsem různé tutoriály a zdroje, ale pořád mi to není jasné. Zatímco v některých jiných programech to jde snadno, v Audacity mi to připadá jako velká výzva. Můžete mi prosím říct, jestli vůbec existuje způsob, jak toho dosáhnout? Mám pocit, že by to mohlo výrazně zlepšit kvalitu mého mixu, kdybych mohl dynamicky měnit EQ během skladby. Jaké jsou kroky nebo postupy, které bych měl dodržovat? Je třeba použít nějaké speciální pluginy nebo funkce v Audacity? A co třeba exportování a importování? Děkuji za jakékoli tipy nebo rady, které byste mohli mít. Rád bych se dozvěděl více o možnostech automatizace v této aplikaci.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 3. 2022
Tereza Kopalová
Tereza Kopalová

Automatizace EQ v Audacity není úplně jednoduchá, ale jde to. Musíš si nejdřív nainstalovat nějaký VST plugin na EQ, protože Audacity nemá vestavěnou funkci pro přímou automatizaci efektů. Potom můžeš použít efekt na stopu a nastavovat parametry EQ podle potřeby. V Audacity si uděláš kopii stopy, na kterou aplikuješ EQ a na téhle kopii pak můžeš ručně upravovat volume nebo použít další efekty. Pokud chceš přesně řídit EQ, doporučuji exportovat stopu a pak ji importovat zpátky, upravit EQ a znovu ji dostat do projektu. Je to trochu víc práce, ale dá ti to víc kontroly nad zvukem. Nezapomeň, že si můžeš uložit nastavení EQ jako preset, abys to nemusel dělat pořád dokola. Takže jo, není to ideální, ale dá se to obejít.

122 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Elena Píchová
Elena Píchová

Automatizace EQ v Audacity není úplně jednoduchá, ale jde to. V Audacity můžeš používat efekt EQ a pak ho automatizovat pomocí funkce, která se jmenuje "Envelope Tool". Tady je pár kroků, jak na to:

1. Aplikuj EQ: Nejprve si vyber stopu, na kterou chceš EQ použít, a pak přidej efekt Equalization z menu Efekty.

2. Zvol "Envelope Tool": Pak si vyber nástroj pro automatizaci, což je ten nástroj s modrými čárkami (Envelope Tool) v horním panelu.

3. Nastav body: S tímto nástrojem můžeš přidávat body do své stopy a měnit úroveň EQ v různých částech skladby. Když klikneš na čáru, vytvoříš bod a pak ho můžeš táhnout nahoru nebo dolů, abys změnil úroveň ekvalizace.

4. Upravuj podle potřeby: Můžeš přidat víc bodů pro jemnější úpravy a udělat tak dynamický efekt během celé skladby.

5. Export a import: Pokud potřebuješ složitější EQ, můžeš si udělat preset v jiném DAW nebo pluginu a pak exportovat zvuk z Audacity a zpět ho importovat s novým EQ efektem.

Takže jo, i když to není úplně intuitivní jako v jiných programech, dá se to zvládnout. S trochou trpělivosti bys měl být schopný dosáhnout slušného výsledku.

185 slov
1.9 minut čtení
4. 2. 2025
Jan Valenta
Jan Valenta