Audacity.cz/Fórum/Použití kompresoru při mixování v Audacity?

Použití kompresoru při mixování v Audacity?

Zajímalo by mě, jak přesně mohu využít kompresor při mixování svých skladeb v Audacity. Vím, že kompresor pomáhá vyrovnat hlasitost a dodává zvuku větší konzistenci, ale nejsem si úplně jistý, jak správně nastavit parametry. Jaké hodnoty bych měl zvolit pro attack a release? A co ratio? Je lepší mít nízké nebo vysoké? Představoval jsem si, že bych mohl vyzkoušet nějaké přednastavené možnosti, ale nevím, které jsou pro začátečníky nejlepší. Také mě zajímá, kdy je ideální použít kompresor - měl bych ho aplikovat na jednotlivé stopy nebo až na finální mix? A co frekvenční rozsah? Mám se zaměřit na určité frekvence, nebo je to jedno? Myslíte, že je dobré použít kompresor na vokály a kytary stejně jako na bicí? Jaký je váš názor na to, když kompresi přeženu? Jak moc to ovlivňuje celkový zvuk? Děkuju za jakoukoli pomoc a rady!

139 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2022
Milada Vorlová
Milada Vorlová

Kompresor je fakt užitečnej nástroj při mixování. V Audacity ho můžeš použít na jednotlivý stopy i na celej mix, ale doporučuji začít s jednotlivýma stopama, abys měl víc kontroly. Co se týče nastavení, tak attack by mohl být třeba mezi 10-30 ms a release kolem 50-100 ms – to záleží na tom, jak rychle chceš reagovat na dynamiku zvuku. Ratio bych dal tak 3:1 nebo 4:1 pro pěknou rovnováhu, vyšší hodnoty můžou znít moc uměle.

Frekvenční rozsah není úplně jedno, ale obvykle se zaměřuj na střední frekvence, kde vokály a kytary hrají hlavní roli. Na bicí můžeš zkusit udělat něco jiného, aby to nebylo přehnaně zkreslený.

A jo, kompresi se dá snadno přeženej – pokud to uděláš moc, zvuk ztratí dynamiku a zní jako plechovka. Takže radši míň je víc. Na vokály a kytary to klidně dej, ale sleduj, jak to ovlivňuje celej mix. Můžeš si hrát s přednastavenýma možnostma v Audacity, některý jsou dost dobrý pro začátečníky.

157 slov
1.6 minut čtení
7. 6. 2024
Petr Šulc
Petr Šulc

Kompresor je super nástroj pro mixování, hlavně když chceš vyrovnat hlasitost. Co se týče nastavení, tak pro attack doporučuju něco kolem 10-30 ms, aby to nezapřelo transienty. Release můžeš zkusit kolem 50-100 ms – to už záleží na tom, jak moc chces, aby se zvuk vrátil do normálu. Ratio bys měl nastavit podle toho, jak moc chceš kompresi – pro vokály a kytary je 3:1 až 4:1 dobrý začátek, zatímco u bicích můžeš zkusit víc, třeba 5:1 nebo 6:1.

Je lepší kompresor použít na jednotlivé stopy a pak i na finální mix, ale pozor, abys to s tím nepřehnal – může to udělat zvuk umělý nebo „plochý“. Frekvenční rozsah není úplně kritický, ale dej si pozor na nízké frekvence, když komprimuješ, aby ti to neudělalo mudrlantství.

Kompresi klidně použij na vokály a kytary, ale s bicími bych byl opatrnější – chtělo by to vyzkoušet, co ti sedí. Když to přeženeš, tak zvuk ztratí dynamiku a bude znít jako v krabici – to nechceš. Takže radši postupuj pomalu a poslouchej!

169 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2024
Vladimír Němec
Vladimír Němec