Audacity.cz/Fórum/Co je to reverb a jak ho správně nastavit do nahrávky?

Co je to reverb a jak ho správně nastavit do nahrávky?

Dobrý den, rád bych se zeptal, co přesně znamená reverb, protože jsem na to narazil při úpravě svých nahrávek v Audacity. Slyšel jsem, že je to efekt, který dodává zvuku hloubku a prostor, ale nejsem si jistý, jak ho správně využít. Když jsem zkoušel přidat reverb k některým stopám, tak se mi zdálo, že to buď zní moc uměle, nebo naopak příliš slabě. Jaké máte tipy na nastavení reverbu? Měli byste doporučit nějaké konkrétní hodnoty pro parametry jako je doba dozvuku nebo úroveň? A co se týče různých typů reverbu – zkuste mi říct, jaký je rozdíl mezi hall, room a plate reverbem a kdy by se měl který používat? Rád bych věděl, jaký vliv má reverb na celkovou kvalitu nahrávky a zda by měl být použit na všechny stopy nebo pouze na některé. Mám obavy, že bych mohl zvuk zkazit místo toho, abych ho vylepšil. A když už mluvíme o nahrávkách, co si myslíte o tom, jestli je lepší přidat reverb při nahrávání nebo až při postprodukci? Budu vděčný za jakékoli rady a příklady dobrého použití reverbu. Díky!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 12. 2022
Viktor Pánek
Viktor Pánek

Reverb je vlastně efekt, který simuluje odrazy zvuku v prostoru, takže když ho použiješ, zvuk zní jako by byl v nějaké místnosti nebo hale. Pomáhá ti vytvořit hloubku a prostor v nahrávce, ale opatrně! Když to přeženeš, může to znít uměle nebo rozmazaně.

Když nastavuješ reverb, začni s krátkou dobou dozvuku – třeba kolem 1 sekundy na vokály a 2-3 sekundy na nástroje. Úroveň můžeš začít na 10-20 % a pak doladit podle potřeby. Zkus si hrát s predelay, což je čas, než se reverb začne projevovat po původním zvuku; to může pomoct oddělit vokály od ostatního.

Co se týče typů reverbu: hall je skvělý pro vokály, dodává jim majestátnost; room je víc pro menší prostory, ideální pro akustické nástroje; plate zní hodně uměle a je dobrý na efekty.

Není potřeba dávat reverb na všechno – většinou ho dáváš jen na vokály a některé nástroje jako klávesy nebo kytary. Když nahráváš, můžeš přidat lehký reverb, ale většina lidí to dává až při postprodukci, kde máš větší kontrolu. Takže experimentuj a poslouchej, co sedí tvému mixu!

175 slov
1.8 minut čtení
25. 4. 2024
Denisa Kučerová
Denisa Kučerová

Reverb je vlastně efekt, co dodává zvuku pocit prostoru, jako když mluvíš třeba v kostele nebo na koncertě. Když ho nastavuješ, tak to chceš mít tak akorát, aby to nebylo moc silný a nezahlušilo ostatní nástroje. Zkus začít s dobou dozvuku kolem 1-2 sekund a úroveň dej na cca 20-30% a pak to ladit podle toho, co ti sedí. Hall reverb je super pro vokály a orchestry, dává takový velký zvuk. Room reverb je víc intimní, jako bys byl v malé místnosti, což je fajn třeba na kytary. Plate reverb se zase hodí pro ty klasické zvuky starých nahrávek. Obecně platí, že ne všechny stopy potřebují reverb - zkuste ho použít na vokály nebo sólové nástroje, ale basy nechte radši čistý. Co se týče nahrávání versus postprodukce, většinou je lepší to dodělat až ve studiu, abys měl víc kontroly nad tím, jak to zní. Hlavně si hraj s tím, co děláš, a poslouchej, co ti sedí.

156 slov
1.6 minut čtení
1. 11. 2021
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová