Audacity.cz/Fórum/Jak se vyhnout šumu při nahrávání zvuku?

Jak se vyhnout šumu při nahrávání zvuku?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně nahrávání zvuku. Chystám se na nějaké domácí nahrávky a docela mě trápí problém se šumem, který se mi tam pořád dostává. Zkoušel jsem různé mikrofony, ale i tak to občas vypadá, jako bych nahrával v nějakém hlučném prostředí. Máte nějaké tipy na to, jak se tomu vyhnout? Co třeba umístění mikrofonu – je lepší ho mít blízko úst nebo dál? A co se týče akustiky místnosti, myslíte, že by pomohlo přidat nějaké závěsy nebo polštáře, aby se zvuk lépe odrážel? Taky jsem slyšel o nějakých speciálních filtrech, které pomáhají s odstraněním šumu. Fungují tyto věci opravdu? Jakou techniku byste doporučili pro snížení šumu v audionahrávkách? A co software jako Audacity – jsou tam nějaké funkce, které by mohly pomoci s tímto problémem? Rád bych dělal kvalitní nahrávky, ale ten šum mě opravdu frustruje. Díky moc za jakékoliv rady!

144 slov
1.4 minut čtení
2. 6. 2024
Šárka Šrámková
Šárka Šrámková

Šum při nahrávání zvuku je fakt nepříjemnej problém, ale dá se s tím něco dělat. Určitě zkus mít mikrofon blíž k ústům, to by mělo pomoct snížit šum z okolí. Taky se zaměř na akustiku – závěsy, polštáře nebo i nějaký pěnový panely na stěnách můžou hodně pomoct, aby se zvuk neodrážel a nesmíchal s tím ambientním šumem. Co se týče filtrů, tak jo, existujou speciální pop filtry, který ti můžou pomoct s redukcí nežádoucích zvuků. V Audacity máš funkci „Noise Reduction“, která ti pomůže odstranit šum po nahrání. Stačí vzít kus nahrávky, kde je jen šum, a pak to aplikovat na celý zvuk. Je to ale potřeba používat opatrně, aby se ti nenarušil zvukový projev. Takže vyzkoušej tyhle tipy a uvidíš, že to bude lepší.

126 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Lenka Vorlová
Lenka Vorlová

No, šum je fakt na prd, když chceš mít kvalitní nahrávku. Umístění mikrofonu je důležitý, určitě ho dej blíž k pusy, aby ses dostal nad okolní zvuky. Taky zkus nahrávat v klidnější době, když je venku míň ruchu. Co se týče místnosti, závěsy a polštáře určitě pomůžou akustiku zlepšit, odrazí zvuk víc do prostoru a pohlcují šum. Pokud máš možnost, zkus i nějaký pop filtr, ten ti pomůže s výbušnými hláskami a taky trošku potlačí šum. A co se týče softwaru, Audacity má funkce na odstranění šumu, ale chce to s tím umět pracovat, jinak ti to může udělat víc škody než užitku. Zkus hodně experimentovat a uvidíš, co ti sedne.

111 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2024
Jan Žák
Jan Žák