Audacity.cz/Fórum/Proč mi zmizí některé frekvence při vrstvení různých stop?

Proč mi zmizí některé frekvence při vrstvení různých stop?

Když pracuji v Audacity a pokouším se o vrstvení různých zvukových stop, všiml jsem si, že některé frekvence prostě jakoby zmizí. Zkoušel jsem to s různými nástroji, jako jsou kytary, bicí a klávesy, ale pokaždé se zdá, že některé části zvuku se úplně ztrácí nebo se navzájem překrývají tak, že je z toho pak takový nevyvážený zvuk. Opravdu by mě zajímalo, co to způsobuje a jestli je to normální? Mám pocit, že když jednu stopu zesílím, tak jiná se zdá být slabší, nebo se úplně vytratí. Je to problém fázování nebo nějakého nastavení mixu? Dělám něco špatně, nebo je to prostě součást toho procesu? Jak mohu zajistit, aby všechny frekvence byly slyšet a aby se moje skladby neslily do jedné nejasné masy? Jaká jsou vaše doporučení na zlepšení zvuku při vrstvení stop v Audacity? Děkuji za tipy!

137 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Jitka Šafaříková
Jitka Šafaříková

Jo, to se stává často. Když vrstvíš stopy, může docházet k fázování, což znamená, že některé frekvence se mohou vzájemně rušit. Zkoušej hrát s panoramou (panning) a úrovní hlasitosti jednotlivých stop. Některé zvuky mají podobné frekvenční spektrum, takže když je dáš dohromady, tak se "ztratí". Zkus použít EQ (equalizér), abys vyřezal frekvence, kde se překrývají. Taky si dávaj pozor na kompresi a reverb – ty můžou udělat zvuk takový rozmazaný, zvlášť když je to moc silný. Někdy je lepší mít míň vrstev než moc, aby to zůstalo čistý. Experimentuj s různými nastaveními a uvidíš, co sedne.

96 slov
1 minut čtení
28. 12. 2024
Stanislav Brabec
Stanislav Brabec

To, co popisuješ, je dost běžná věc, když vrstviš různé stopy. Vypadá to, že se dostáváš do problémů s fázováním a frekvenčním kolizím. Když máš víc nástrojů, který hrajou na podobných frekvencích, tak se můžou vzájemně rušit a některé frekvence se pak ztrácí. Třeba basy kytary a basového bubnu můžou v konfliktu způsobit, že nic z toho není slyšet. Zkus si hrát s EQ (ekvalizérem) – tam můžeš některé frekvence zvýraznit nebo potlačit, aby ses vyhnul těmto kolizím. Pokud zesiluješ jednu stopu a jiná se ztrácí, můžeš mít problém s dynamikou – zkuste kompresi na slabší stopy. A taky, pozor na celkovou hlasitost mixu, to fakt dělá divy. Mixování je umění a chce to čas a experimentování, takže nevěš hlavu! Možná si udělej referenční mixy, abys viděl, jak to dělají profesionálové.

131 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Roman Skála
Roman Skála