Audacity.cz/Fórum/Jaké materiály použít na akustickou izolaci v domácím studiu?

Jaké materiály použít na akustickou izolaci v domácím studiu?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaké materiály jsou nejlepší pro akustickou izolaci v domácím studiu. Mám relativně malý prostor, kde chci nahrávat hudbu a zvukové efekty, ale mám pocit, že zvuky z venku mi hodně ruší nahrávky. Je to takový starý pokoj, a já nevím, jestli mám jít do nějakých speciálních akustických desek, nebo stačí něco levnějšího. Slyšel jsem o různých typech izolací, jako je minerální vlna nebo akustické panely, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší pro moji situaci. Také by mě zajímalo, jestli je lepší použít samolepicí pásky na spoje nebo lepidlo? A co takhle koberce na podlahu – mají také nějaký význam pro zlepšení akustiky? Případně zajímá mě i to, jak moc investovat do těchto materiálů, protože samozřejmě chci ušetřit, ale zároveň chci mít kvalitní zvuk. Díky za jakékoliv tipy a rady!

137 slov
1.4 minut čtení
7. 12. 2024
Eva Kafková
Eva Kafková

Pro akustickou izolaci v domácím studiu doporučuji začít s minerální vatou nebo skelnou vatou. Tyhle materiály jsou skvělý pro snížení hluku a dá se s nimi dobře pracovat. Můžeš je použít do stěn nebo jako zvukové panely na strop a stěny. Akustické panely jsou super, ale pokud chceš ušetřit, můžeš si udělat DIY verzi z minerální vaty a potáhnout ji nějakou látkou, aby to vypadalo líp.

Koberce na podlahu rozhodně pomůžou, protože absorbuje zvuk a zabrání odrazům. Čím víc měkký materiál, tím líp. Co se týče spoje, samolepicí pásky jsou fajn pro rychlé řešení, ale lepidlo zajistí lepší utěsnění, takže zvuk se nedostane dovnitř nebo ven.

Investice záleží na tom, kolik chceš do toho vrazit. Můžeš začít s levnějšími variantami a postupně přidávat kvalitnější materiály. Takhle si můžeš udělat dobré akustické prostředí bez velkých nákladů.

133 slov
1.3 minut čtení
9. 9. 2024
Petra Prchalová
Petra Prchalová

Zdravím, pokud chceš zlepšit akustiku ve svém studiu, máš víc možností. Minerální vlna je super materiál, funguje dobře na izolaci zvuku a je relativně levná. Můžeš ji dát do stěn nebo pod strop. Akustické panely jsou taky fajn, ale ty už můžou být dražší. Pokud máš omezený rozpočet, klidně zkus vyrobit DIY panely z vaty a dřeva.

Samolepicí pásky jsou fajn na spoje, ale pokud chceš, aby to drželo fest, lepidlo je lepší volba. Co se týče podlahy, koberce určitě pomůžou pohltit zvuk a zamezí odrazům – takže pokud máš možnost, dej tam nějaký huňatý koberec.

Investice záleží na tom, co chceš dosáhnout. Pokud chceš jen něco základního, tak investice do pár desek a vaty by ti měla stačit. Ale pokud plánuješ nahrávat kvalitně, tak raději připlatíš za lepší materiály a uděláš to pořádně.

132 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2024
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha