Audacity.cz/Fórum/Jak správně umístit monitory pro nejlepší zvuk?

Jak správně umístit monitory pro nejlepší zvuk?

Když se mluví o kvalitním zvuku, často se zapomíná na to, jak důležité je správné umístění monitorů. Mám na mysli studiové monitory, které používáme pro mixování a mastering. Jak by měly být umístěny, aby zvuk byl co nejlepší? Je nutné dodržet nějaké specifické úhly nebo vzdálenosti od stěn? Slyšel jsem, že by měly být v určité výšce, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená. Co třeba akustika v místnosti? Měla by se nějak měnit, pokud mám monitory v rohu místnosti nebo na stole? Jak jsem slyšel, tak i výbava místnosti může ovlivnit zvuk, ale nevím, jestli je to opravdu tak důležité. Jaké jsou nejlepší praktiky pro umístění monitorů pro optimální poslech a mixování? Je dobré mít monitory blízko sebe nebo radši dál? A co úhel, z jakého bych měl sedět? Děkuji za jakékoliv tipy nebo zkušenosti!

137 slov
1.4 minut čtení
12. 7. 2024
František Vojtěch
František Vojtěch

Umístění studiových monitorů je fakt důležitý, aby zvuk byl co nejlepší. Základní pravidlo je mít monitory ve výšce uší, když sedíš, takže ideálně na stole nebo na stojanech. Měly by být mírně od sebe, tak 1-1.5 metru, a trošku natočené směrem k tobě, aby se zvuk dobře šířil. Co se týče vzdálenosti od stěn, snaž se je mít aspoň 30 cm od zadní zdi, aby se vyhnul odrazům a basovým problémům. Když je dáš do rohu, zvuk bude hrozně barevný a může ti zkreslovat mix. Akustika v místnosti taky hraje velkou roli – nějaké akustické panely nebo alespoň závěsy můžou hodně pomoct. Jo a nezapomeň na úhel – měl bys sedět tak, abys byl ve třetině mezi monitory, ne úplně vpředu nebo vzadu. Takže celkově platí: správná výška, dostatek prostoru od stěn a dobrá akustika. To vše udělá velký rozdíl.

140 slov
1.4 minut čtení
12. 11. 2024
Roman Kubíček
Roman Kubíček

Umístění studiových monitorů je fakt důležitý. Měly by bát ve výšce uší, když sedíš. Takže ideálně tak, aby středy reproduktorů byly na úrovni tvého ucha, když jsi na svém místě. Co se týče vzdálenosti, snaž se mít monitory asi 1-1,5 metru od sebe a od tebe, aby se vytvořil rovnostranný trojúhelník. A určitě je dobrý mít je od stěn aspoň 30 cm, aby se zvuk neodrážel a nebyl zkreslený. Akustika místnosti hraje roli taky – pokud máš monitory v rohu, můžeš dostat basy víc zvýrazněné, což většinou není ideál. Zkus umístit monitory na stojany, ne na stůl, aby zvuk nebyl ovlivněný vibracemi. A co se týče úhlu, měly by směřovat přímo k tobě, takže si to nastav podle toho, jak sedíš. Když to uděláš takhle, mělo by to znít mnohem líp.

131 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Miroslav Macháč
Miroslav Macháč